Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrids förslag: Skrota fyrverkerierna på nyår

Milla, nio år, skräms av nyårsfyrverkerierna.Foto: Privat
Fyrverkerier är passé, menar Ingrid Lydmark.Foto: TOMAS LEPRINCE

Byt ut kommunens fyrverkerier på nyårsafton till en lasershow.

Det föreslår Ingrid Lydmark i Varberg.

– Förra året stressades flera kor ihjäl av fyrverkerierna och omkring 35 000 måste medicineras innan nyårsafton, säger hon.

Det började med att Ingrid Lydmark läste att Bodens kommun skulle sluta upp med nyårsfyrverkerier – och i stället satsa på en lasershow. Hon gillade idén, vilket SVT Nyheter Halland var först med at uppmärksamma.

Hon presenterade förslaget för Varbergs kommun. En lasershow skulle skona både människor och djur från smällar som kan vara skrämmande och stressande, menar hon. Själv äger Ingrid hunden Milla som är mycket rädd för fyrverkerier:

Ingrid: Strider mot djurskyddslagen

– Mina hundar har alltid varit rädda. De hyperventilerar, skakar i hela kroppen och kissar inomhus för att de inte vågar gå ut. Och jag har ju vänner som har det ännu värre – som får sitta inne i duschen med sina djur hela nyårsafton för att de är så rädda, säger Ingrid.

"Mina hundar har alltid varit rädda", säger Ingrid Lydmark.Foto: Privat

Hon fortsätter:

– Fyrverkerier är passé. Jag tänker att även personer som varit med om krig kan reagera negativt på smällarna.

Ingrid hänvisar till en passage i djurskyddslagen:

– I den står det att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Det här är väl onödigt om något, säger hon.

Kommunen: Uppskattat av tusentals

Kommunen har dock svarat på Ingrids skrivelse – och har inga planer på att skrota nyårsfyrverkerierna:

"Tack för er skrivelse om fyrverkerier på nyår. Gemensamt firande av traditioner som alla kan delta i oavsett ålder eller kulturell bakgrund, enar och stärker gemenskapen. Fyrverkeriet vid Varbergs Fästning är sedan många år uppskattat av tusentals varbergare. Vi förstår och sympatiserar med att ljudet från fyrverkerier kan vara besvärande för djuren. Vårt uppdrag är att skapa en fyrverkeriupplevelse som gör nyårsfirandet festligt för varbergarna och nyårsfirande besökare", står det bland annat i kommunens svar.