Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrid-Maria hjälper andra adopterade på Clubhouse

Sociala medier-appen Clubhouse blev snabbt populär.
Foto: JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ingrid-Maria Erlandsson, 45, är själv adopterad.

Nu har hon skapat en grupp i den populära appen Clubhouse där adopterade pratar, umgås och delar sina erfarenheter med varandra.

– Många säger att de aldrig tidigare pratat om detta med någon, säger hon.

I februari blev Varbergsbon Ingrid-Maria Erlandsson medlem i den hajpade och populära sociala medier-appen Clubhouse.

Snart två månader senare har hon nu byggt upp ett community för adopterade där de varje vecka samlas, umgås och pratar, något P4 Halland tidigare rapporterat om. 

På tisdagar träffas de i ”Adoptivrummet” och pratar. Varje vecka har ett eget tema.

– Det brukar vara mellan 50 och 100 personer. Sedan kanske bara 6-10 personer går upp på scen, som man säger, och pratar. De andra lyssnar bara, säger Ingrid-Maria Erlandsson, som själv blev adopterad från Thailand när hon var mindre än ett år gammal.

”Ett speciellt utanförskap”

Klubben är öppen för adopterade men även personer som lever med en adopterad, som själva har adopterat eller som vill adoptera.

Vad fick dig att starta klubben?

– Jag tänkte på vad jag kunde bidra med. Och så var jag med i ett rum där de pratade om utanförskap allmänt för alla rasifierade. Det är ett speciellt utanförskap för oss adopterade, vi blir också utsatta för rasism om det syns på en att man är adopterad, säger Ingrid-Maria Erlandsson.

Hennes önskan är att klubben ska vara en plats där de kan ventilera tankar de tycker är viktiga och där de kan känna igen sig i andra.

– Framför allt är det många som säger att de aldrig tidigare pratat om detta med någon, att de tycker det är så fint att kunna få dela det med någon. En igenkänning och gemenskap många tycker sig inte ha upplevt innan, säger hon.

Har även en mindre klubb

Ingrid-Maria Erlandsson är också administratör i en mindre, sluten klubb på Clubhouse endast för personer som är adopterade.

– Där kan vi vara allt mellan fyra och femton personer. Då är alla uppe på scen, det blir mer som en grupp där alla pratar, säger hon.