Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingrid Alexandra: Mamma vill att jag ska bli läkare

Ingrid Alexandra besökte det norska parlamentet under torsdagen.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Den 17 maj, på den norska nationaldagen, blev Ingrid Alexandra hyllad för sinnorska folkdräkt.
Foto: Lise Åserud / NTB TT NYHETSBYRÅN

Den norska prinsessan Ingrid Alexandra har nu blivit myndig.

För norska NRK berättar hon i en stor intervju om sina tankar kring framtiden som Norges första kvinnliga regent på 600 år. 

– Man kan så klart drömma sig bort och undra hur ett annat liv hade sett ut, säger Ingrid Alexandra. 

Prinsessan Ingrid Alexandra, 18, är kronprins Haakons och kronprinsessan Mette-Marits första gemensamma barn.

Tanken var att hennes 18-årsdag i dag skulle firas ordentligt – men på grund av rådande pandemiläge skjuts det stora firandet upp.

Men att fylla 18 år innebär mer än pompa och ståt, för Ingrid Alexandra betyder det bland annat att hon tar ytterligare ett steg ut i rampljuset. Hennes väg har länge varit mer eller mindre utstakad. 

– Jag är väldigt tacksam för den möjligheten jag har och jag tror att jag kan göra mycket med den. Man kan så klart drömma sig bort och undra hur ett annat liv hade sett ut. Det gör jag också. Men det är inte det livet jag lever, så det är svårt att föreställa sig, säger Ingrid Alexandra till NRK. 

Den norska prinsessan kommer att bli den första regerande drottningen på 600 år i Norge. Man får gå tillbaka till medeltiden för att hitta hennes föregångare. 

Det är därför inte förvånande att intresset för henne är stort.

Det ser hon minst fram emot 

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit har varit ganska restriktiva med sin exponering av Ingrid Alexandra. Men nu kommer större ansvar och därmed ett större intresse från medierna. 

– Jag känner att fylla 18 år är ganska likt de flesta som fyller 18. Det är inte så annorlunda, mer än att det kanske blir mer mediefokus och uppmärksamhet kring mig. Det är det jag ser fram minst emot, säger hon. 

Förra året gjorde Ingrid Alexandra sitt första egna officiella framträdande när hon besökte den norska militärens kvinnliga specialförband ”Jegertroppen”. Nu lär det bli mer av den varan – men skolan kommer fortfarande i första rummet. 

Vad prinsessan ska göra med sina studier efter gymnasiet, vill hon inte avslöja för allmänheten. Hon menar att planerna fortfarande kan ändras och det finns flera olika möjligheter. Men får mamma Mette-Marit välja så blir det några år till i skolbänken. 

– Mamma vill att jag ska utbilda mig till läkare, men vi får se.

Se också: