Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingos medaljsamling räddades – av Hero

Lennart Hero från Horred, till vänster, köper hela Ingemar Johanssons samling för 2,5 miljoner kronor och alla saker blir därmed kvar på Idrottsmuseet i Göteborg.Foto: Fredrik Nyberg

"Ingos" legendariska medaljsamling såg ut att gå förlorad från Idrottsmuseet i Göteborg eftersom arvingarna inte kunde enas.

Då klev en riktig "hero" fram.

– Om man är tokig eller ej, det får ju andra avgöra, skrattar Lennart Hero från Horred, som betalar 2,5 miljoner kronor för att rädda kvar samlingen på museet.

Den förre tungviktsmästaren i boxning Ingemar "Ingo" Johanssons samling, med bland annat en OS-silvermedalj och ett världsmästarbälte i tungvikt från 1959, har gått att se på Idrottsmuseet i Göteborg i tio år. Men då flera av "Ingos" sex barn ville sälja samlingen såg den ut att kunna försvinna från museet.

Historien var i desperat behov en hjälte, och det var precis vad den fick. 64-årige Lennart från Horred, med det passande efternamnet Hero, räddade kvar medaljsamlingen – genom att köpa den för 2,5 miljoner kronor.

– Jag tycker att det är något som ska vara kvar, och att det ska vara i Göteborg. Han var en fantastisk idrottsman. Vi har ingen annan som satt en sådan prägel på Sverige som han har gjort, säger Lennart.

De 2,5 miljonerna har Lennart tagit från egen ficka, skattade och klara.

– Om man är tokig eller ej, det får andra avgöra, skrattar Lennart.

Onödigt mycket smutskastning

– Men jag tror ju att det hade kunnat gå att få mycket mer för grejerna om de (barnen) lämnat dem på aktion som tanken var. Så man ska ge arvingarna en eloge, att de kunde göra något så här bra av det ändå.

Lennart menar att det varit onödigt mycket smutskastning mot de sex barnen, och att han har förståelse för de som ville sälja samlingen.

– Ok, det är samma pappa, men det är fem olika mammor. Jag brukar säga, ett arv mellan två stycken kan det vara en för mycket redan där.

Eftersom det är Lennart som nu äger hela samlingen har han valt att placera allting i en stiftelse som museet sedan ska förvalta.

– Varför? Om de byter styrelse i idrottsmuseet, och de säger "vad fasen ska vi med detta till", vad gör vi då? Då kommer min spärr in där eftersom det är låst i min stiftelse. Alla tyckte det var väldigt bra, förklarar Lennart.