Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Inget straff ger oss Elin tillbaka"

Gravstenen på Elin Krantz grav på Sankt Olofs kyrkogård i Falköping har kommit på plats den här veckan. Familjen har besökt graven i stort sett varje dag sedan begravningen i oktober förra året.
Foto: Jan Wiriden

FALKÖPING. - Inget fängelsestraff i världen ger oss vår älskade Elin tillbaka men det känns skönt att domen kommit. 

Pappa Ove Krantz menar att för familjen kan inget straff vara tillräckligt långt men att domen ger dem chansen att få till ett avslut i det snart årslånga sorgearbetet. 

Elins mördare tvåbarnspappan Ephrem Yohannes, 23, döms mot sitt nekande till 16 års fängelse samt livstids utvisning. 

När GT talar med Ove Krantz har han just fått ta del av domen och ringt hustrun Ann-Britt och meddelat henne Göteborgs tingsrätts slutsatser.

 Rätten kom fram till att straffvärdet för våldtäkten och mordet var 18 års fängelse, men, som GT skrev i går, kommer Ephrem Yohannes att avtjäna två tredjedelar av 16 års fängelse - om domslutet står sig i hovrätten.

 Straffrabatten på två år grundar sig på beslutet om livstids utvisning.

 - Vi känner oss båda nöjda med att han utvisas på livstid efter avtjänat fängelsestraff, säger Ove Krantz till GT.

 - Uppriktigt sagt trodde jag inte att domstolen skulle våga ta det steget.

 Den här veckan har familjen fått gravstenen på plats på Elins grav på Sankt Olofs kyrkogård i Falköping.

Bitar faller på plats

 Familjen har ju besökt kyrkogården i stort sett varje dag sedan begravningen i oktober förra året men Ove Krantz menar att det känns extra bra att stenen nu är där den ska vara.

 Att olika bitar i livet som varit så kaotiskt under många månader börjar falla på plats.

Tänker på Elin varje dag

 Livet för familjen mamma och pappa och Elins syskon styrs annars precis som man berättade under rättegången fortfarande av det praktiska vardagslivet med jobb och familjens hundar.

 Men att tiden på något sätt ändå lindrar smärtan och saknaden efter Elin.

 - Våra tankar går ju ändå till Elin varje dag.

Hur ser du på att det blir en ny rättegång i hovrätten?

 - Det är ju så vårt rättssystem fungerar, så det är ingenting vi kan göra något åt, säger Ove Krantz till GT.

 - Det är bara att hoppas att hovrätten kommer till samma slutsatser som tingsrätten.

 Ephrem Yohannes skall betala Elins familj drygt 602 414 kronor plus ränta i skadestånd.

 - Varken pengar eller fängelsestraff kan ändra på det som skett, säger Ove Krantz till GT.

FAKTA

Mordet på Elin Krantz


Elin Krantz blev 27 år. Hon mördades på hemväg på söndagsmorgonen den 26 september förra året i en skogsdunge strax ovanför spårvagnshållplatsen Temperaturgatan i Länsmansgården i Göteborg efter en utekväll.

16 års fängelse


Göteborgs tingsrätt skriver i sin dom att straffvärdet på de brott som Ephrem Yohannes begått,, är 18 års fängelse, lagens längsta tidsbestämda straff för mord. Men i och med att han också utvisas från Sverige så får han två års straffrabatt och döms därför till sexton års fängelse. I praktiken menar domstolen att utvisningen motsvarar två års fängelse. Om han överträder förbudet kan han dömas upp till ett års fängelse.
Yohannes skall dessutom betala dödsboet efter Elin Krantz 43 570 kronor, pappa Ove Krantz 102 549 kronor, mamma Ann-Britt Krantz 81 295 kronor, samt Elins syskon 75 000 kronor vardera.
Kammar­åklagare Stina Lundqvist krävde livstids fängelse. Hon överväger att överklaga tingsrättsdomen till hovrätten mot bakgrund att tingsrätten konstaterat att straffvärdet på brottet är 18 år. Hon är däremot nöjd med utvisningen på livstid.
Ephrem Yohannes döms mot sitt nekande och har sedan domstolen slog fast att han är skyldig till mordet på Elin Krantz gett sin försvarare, advokat Claes Östlund i uppdrag att överklaga domen. Advokat Claes Östlund krävde på sin klients vägnar att domstolen skulle ogilla åtalet och försätta Yohannes på fri fot.