Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inget skadestånd för våldsmannens offer

VARBERG. Offren för knivskärningarna i Varberg i söndags kan inte få skadestånd eftersom gärningsmannen inte längre lever. I stället hänvisas de till privata försäkringar.

Den utredning som polisen gör efter knivskärningarna görs för att konstatera att det var den man tror som låg bakom alla brott.

– Sedan kommer utredningen att läggas ner med motiveringen att gärningsmannen har avlidit, säger Tommy Nyman, presstalesman vid polisen i Varberg.

Mannen som sköts av polis, och som misstänks vara skyldig till mord och mordförsök, kommer att genomgå en rättsmedicinsk undersökning senare i veckan. Vetskap om han var påverkad av droger i söndags morse kommer man inte ha förrän ett par veckor senare.

När ingen gärningsman kan betala skadestånd till brottsoffren går man i första hand till en privat försäkring. Om något av offren i helgens drama saknar hemförsäkring betalar Brottsoffermyndigheten ut en ersättning i stället.

– Staten har ett ansvar för att se till att man inte utsätts för brott, så blir en person utsatt ändå och gärningsmannen inte kan betala för att den har avlidit eller inte har ekonomisk betalningsförmåga, då kliver försäkringarna in om det går och i sista hand kommer det till oss, säger Annika Öster, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten, till TT.