Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget brott mot stadgarna att avsätta Hermansson, S

Partistyrelsen gav kommunfullmäktigegruppen rätt att byta ut Ann-Sofie Hermansson som gruppledare.
Foto: TIM KRISTENSSON / SOCIALDEMOKRATERNA GBG

Ann-Sofie Hermansson överklagade beslutet att avsätta henne som gruppledare för Socialdemokraternas fullmäktigegrupp.

Nu har partiet kommit med beskedet att fullmäktigegruppen hade rätt att byta ut henne, rapporterar P4 Göteborg.

– Jag är överraskad, säger Ann-Sofie Hermansson till radion.

Den 11 februari krävde Socialdemokraternas distriktsstyrelse att Ann-Sofie Hermansson avgår från rollen som gruppledare för partiet i Göteborg.

Men Hermansson vägrade att självmant lämna sin post under vad hon kallade för ”kuppartade former”. Istället inväntar hon den extra distriktskongressen på söndag den 3 mars där en omröstning ska visa om hon ska få fortsatt förtroende eller inte.

– Låt oss ta det till den extra distriktskongressen. Det var de som en gång gav mig förtroendet att bli gruppledare för S, förklarade hon.

Några dagar efter kravet på avgång beslutade partiet att avsätta henne som gruppledare för fullmäktigegruppen. Marina Johansson tillsattes som tillfällig gruppledare.

Något Ann-Sofie Hermansson överklagade till Socialdemokraternas nationella partistyrelse. Hon ville pröva om beslutet hade fattats i strid mot stadgarna.

Hermansson: ”Jag är överraskad”

Nu har partistyrelsen lämnat sitt besked.

P4 Göteborg rapporterar att partiet kommit fram till att kommunfullmäktigegruppen både har rätt och möjlighet att välja en ny gruppledare under pågående mandatperiod.

– Jag är överraskad. Jag menar att jag hade goda skäl för min överklagan. I övrigt finns inte mycket mer att säga om saken. Nu är det kongressen på söndag som gäller, säger Ann-Sofie Hermansson till radion.

Konflikten inom Socialdemokraterna i Göteborg har också lett till att Anna Johansson lämnat uppdraget som ordförande för partidistriktet.