Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inger, 68, omkom – tre unga åtalas

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Inger ringde 112 flera gånger dagen hon dog. Från det sista samtalet tills dess att hennes villa sattes i brand tog det åtta minuter.
Foto: Privat
Hela huset brann ner.
Foto: Tobias Marbenius

I sin sista tid i livet var Inger Åsén, 68, livrädd – sen sattes hennes villa i brand.

Den 17-årige pojke som med två andra spottade på henne, kastade snöbollar och bröt sig in i bostaden förklarar sig med att det inte var meningen att huset skulle brinna.

– Hon måste känt sig väldigt utsatt och hotad, säger hennes son Göran Björkman.

Uppgifterna i Nässjö om att Inger Åsén ska ha trakasserats under en längre tid har inte kammaråklagare Heléne Thomasson kunnat belägga. Men den 1 februari i år tvingades 68-åringen larma polisen flera gånger.

Från det sista samtalet till att Inger Åséns bostad sattes i brand tog det åtta minuter.

– Hon ville ha så lite kontakt som möjligt med myndigheterna. Eftersom hon gjorde det här var det väldigt allvarligt, annars hade hon inte gjort det, säger Göran Björkman, som tidigare berättat om mamman för DN.

Åtalet: Inger blev trakasserad

I brandresterna hittades Inger Åsén död. Den rättsmedicinska undersökningen visar att dödsorsaken var de utbredda brännskadorna, med koloxidförgiftning ”som bidragande faktor”. 

Tre ungdomar, 16 och 17 år gamla, har åtalats misstänkta i fallet. En av dem tände eld på en plastpåse som snabbt tog fyr i kläder. De andra två ungdomarna misstänks för ofredande och brott mot lagen för skydd mot olyckor efter de inte varnade de som var i fara eller larmade brandkår.

De tre ungdomarna började trakassera Inger Åsén på en buss på eftermiddagen – bland annat genom att kasta snus på henne. Enligt åtalet hoppade de sedan av vid samma busshållsplats, spottade på och förföljde henne.

Ungdomarna fortsatte under eftermiddagen och lämnade sedan hennes tomt, men återvände mot kvällen. De kastade saker genom fönster, bröt sig in i bostaden och stal en kniv.

Ungdomarna nekar till brott

Inger Åsén larmade polisen tre gånger den dagen, men polisen fick aldrig tag i ungdomarna.

– Jag hyser inget att agg mot ungdomarna, men jag tycker ”fan vad onödigt”. På ett sätt är det synd om ungdomarna eftersom de nu förstört sitt liv. Sen kanske det vänder beroende på hur rättegången blir, på hur de beter sig där. Jag hoppas de har ett samvete, säger Göran Björkman.

Den 17-årige pojken medger att det var han som satte eld på plastpåsen, men nekar till brott. I förhör säger han att han inte kunde släcka branden för att hans hand då skulle ”gå åt helvete”.

– Jag såg ingen i huset, det var helt tyst. Så då tänkte jag nog att hon nog har gått ut. Men det hade hon inte.

Det här är viktigast att tänka på vid en brand – steg för steg