Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingenjörer och jurister kör dig från krogen

GÖTEBORG. När körde en jurist eller revisor dig hem från krogen senast?

Bakom ratten på många av Göteborgs taxibilar sitter välutbildade personer med prestigeyrken.

Det är bara det att de inte fått chans att jobba som ingenjör, civilekonom eller advokat i Sverige.

GT:s Maya Dahlén Persson och Per Wissing mötte chaufförerna med högskolestudier bakom sig.

Tidigare i år släpptes Migros rapport "En arbetsmarknad för alla - så kan integrationen förbättras". Där klargörs det att Sverige är sämst av OECD-länderna, världens rikaste industrinationer, i frågan att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden.

- Men i detta måste man också räkna med personer från vissa länder har det svårare än andra. Svårast har somalier och sedan irakier, säger Fredrik Segerfeldt som har skrivit Migros rapport.

"Det är ett dåligt betyg"

I Sverige har utrikesfödda 82 procent av de inrikesföddas sysselsättningsnivå. Men om man enbart tittar på utrikesfödda från de två länder som Fredrik Segerfeldt tar upp, Somalia och Irak, är sysselsättningstalen mycket lägre - endast 25 procent respektive 39 procent.

- Det är ett dåligt betyg. Dåligt för oss som land och dåligt för de som inte får jobba.

När GT under två dagar pratar med 30 av Göteborgs alla taxichaufförer som väntar på nästa körning vid Centralstationen, visar det sig att 26 av dem både har långa universitetsutbildningar, både i sitt hemland och från Sverige, och arbetslivserfarenhet. Men något arbete inom sin bransch har de inte lyckats få. Trots upprepade försök.

Många som GT pratar med hänvisar till att arbetsförmedlingen inte gav dem en chans. Det som erbjöds var städ-, pizzeria- och taxijobb.

- Det finns olika insatser som vi gör, till exempel "korta vägen" - ett program för att personer med utländsk bakgrund ska komma snabbare till yrken de har utbildning till. Men jag känner igen problematiken, säger Peter Nilsson, presstalesman för arbetsförmedlingen i Göteborg.

"Det kan vara en inkörsport"

Men svårare är det för dem som redan bott i Sverige i många år. De olika program som finns hos arbetsförmedlingen har nämligen inte alltid funnits.

Taxi Göteborg är ett av de bolag som finns representerade i staden. De är väl medvetna om att deras stab är mycket välutbildad.

- Det är nog fler än vad man tror och det är vi väldigt glada över. För oss spelar det ingen roll var man kommer från, utan att man passar för jobbet. Detta kan ju också vara en inkörsport till den svenska arbetsmarknaden, säger Ingo Asplund, driftchef.

OECD - bildades efter kriget

OECD står för "Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling", på engelska "Organisation for Economic Co-operation and Development".

Organisationen, som till en början hette OEEC, bildades 1948 för att samordna Marshallplanens insatser för att bygga upp Europa. OECD arbetar för samarbete mellan industriella länder med demokrati och marknadsekonomi.

OECD har 34 medlemsländer och sitt högkvarter i Paris.

Källa: Wikipedia