Ingenjörer och jurister kör dig från krogen

Publicerad

GÖTEBORG. När körde en jurist eller revisor dig hem från krogen senast?

Bakom ratten på många av Göteborgs taxibilar sitter välutbildade personer med prestigeyrken.

Det är bara det att de inte fått chans att jobba som ingenjör, civilekonom eller advokat i Sverige.

GT:s Maya Dahlén Persson och Per Wissing mötte chaufförerna med högskolestudier bakom sig.

Tidigare i år släpptes Migros rapport "En arbetsmarknad för alla - så kan integrationen förbättras". Där klargörs det att Sverige är sämst av OECD-länderna, världens rikaste industrinationer, i frågan att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden.

- Men i detta måste man också räkna med personer från vissa länder har det svårare än andra. Svårast har somalier och sedan irakier, säger Fredrik Segerfeldt som har skrivit Migros rapport.

"Det är ett dåligt betyg"

I Sverige har utrikesfödda 82 procent av de inrikesföddas sysselsättningsnivå. Men om man enbart tittar på utrikesfödda från de två länder som Fredrik Segerfeldt tar upp, Somalia och Irak, är sysselsättningstalen mycket lägre - endast 25 procent respektive 39 procent.

- Det är ett dåligt betyg. Dåligt för oss som land och dåligt för de som inte får jobba.

När GT under två dagar pratar med 30 av Göteborgs alla taxichaufförer som väntar på nästa körning vid Centralstationen, visar det sig att 26 av dem både har långa universitetsutbildningar, både i sitt hemland och från Sverige, och arbetslivserfarenhet. Men något arbete inom sin bransch har de inte lyckats få. Trots upprepade försök.

Många som GT pratar med hänvisar till att arbetsförmedlingen inte gav dem en chans. Det som erbjöds var städ-, pizzeria- och taxijobb.

- Det finns olika insatser som vi gör, till exempel "korta vägen" - ett program för att personer med utländsk bakgrund ska komma snabbare till yrken de har utbildning till. Men jag känner igen problematiken, säger Peter Nilsson, presstalesman för arbetsförmedlingen i Göteborg.

"Det kan vara en inkörsport"

Men svårare är det för dem som redan bott i Sverige i många år. De olika program som finns hos arbetsförmedlingen har nämligen inte alltid funnits.

Taxi Göteborg är ett av de bolag som finns representerade i staden. De är väl medvetna om att deras stab är mycket välutbildad.

- Det är nog fler än vad man tror och det är vi väldigt glada över. För oss spelar det ingen roll var man kommer från, utan att man passar för jobbet. Detta kan ju också vara en inkörsport till den svenska arbetsmarknaden, säger Ingo Asplund, driftchef.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER