Läkarna vill inte operera dubbelmördaren.
Läkarna vill inte operera dubbelmördaren.

Ingen vill operera dubbelmördaren

Publicerad
Uppdaterad
För två år sedan högg han ner två kvinnor i Mårdaklev - påverkad av en psykos till följd av sin extrema övervikt. Nu vill han opereras mot fetman. Men ingen vill utföra operationen.
- Läkaren tycker att min sons brott är så fruktansvärt att han inte är värd en operation, säger 26-åringens mamma till Borås tidning.
Mördaren i Mårdaklev arbetade som vårdare på ett hem för unga kvinnor. En tidig marsmorgon slog det slint i huvudet på den då 24-årige mannen. Med hjälp av en kökskniv mördade han bestialiskt sin 33-åriga kvinnliga kollega och en 16-årig flicka. Efteråt hävdade mannen, som själv är en småbarnspappa, att morden utförts på begäran av en högre makt. Någon "däruppe" hade gett honom order. Efteråt kunde läkarna konstatera att mannens enorma övervikt haft betydelse för brotten. Övervikten gav mannen depressioner - som så småningom ledde till en psykos.

"Jag vill ner till 100 kilo"

Strax före morden hade mannen planerat att genomföra en operation mot sin fetma. När han dömts placerades han på Karlsuddens mentalsjukhus. Där han återigen försökte få till en operation. - Jag vill ner till 100 kilo. Då skulle jag få ett nytt liv, sa han då. Men mördaren fick nej. Bevakningen i samband med operationen skulle kosta för mycket. Drygt ett år senare har mannen försökt igen. Och äntligen fått en tid för operation vid Danderyds sjukhus. Men där tog det stopp. När överläkaren förstod vem som skulle opereras vägrade han. Orsaken: Han var rädd för att mannen skulle bli farlig. 26-åringens mamma är mycket upprörd över beskedet. - Både min sons läkare och psykiater säger att min son är frisk nu och att det inte finns någon risk att han blir psykotisk, säger hon till BT. - Jag upplevde ett klart fördömande och det gör mig upprörd då det tyder på diskriminering, säger mamman till Expressen.se.

Väger 240 kilo

Mannen väger nu 240 kilo. Enligt 26-åringens läkare behöver han en operation för att överleva. Hans mamma har efter händelsen anmält läkarna på Danderyd till Socialstyrelsen. Lars Granström, överläkare på sjukhuset, säger till Göteborgs-Posten att sjukhuset inte normalt särbehandlar kriminella. - Vi har absolut inget generellt nej till den kategorin människor här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER