Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen resning för abortvägrande barnmorska

Barnmorskan Ellinor Grimmark, som nekats anställning av flera svenska kvinnokliniker då hon vägrat utföra aborter, får inte resning i Europadomstolen.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Barnmorskan Ellinor Grimmark, som nekats anställning av flera svenska kvinnokliniker då hon vägrat utföra aborter, får inte resning i Europadomstolen, rapporterar flera medier.

– Förhoppningsvis innebär det här att man sätter punkt för den här sju år långa juridiska kampanjen som man drivit för att införa vårdvägran och undergräva abortvården i Sverige, säger Hans Linde, ordförande för RFSU, till Dagens ETC.

Redan 2017 friades Region Jönköping – som nekat Grimmark anställning eftersom hon av religiösa skäl vägrat att utföra aborter – i Arbetsdomstolen.

I fjol friades Sverige i Europadomstolen efter att Grimmark och hennes juridiska ombud anklagat landet för att kränka de mänskliga rättigheterna. Kort därefter ansökte de om resning, men nu står det klart att Grimmark får avslag på sin ansökan.