Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen konfiskering av NMR:s förtalsplakat

En av dem var journalisten Willy Silberstein.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Flera kända personer och politiker hängdes ut på NMR-plakat under demonstationen den 30 september förra året.
Foto: NORA LOREK
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade på flera platser i Göteborg.
Foto: NORA LOREK
NMR mötte motstånd från motdemonstranter.
Foto: NORA LOREK
Poliser utanför Liseberg den 30 september.
Foto: NORA LOREK

NMR-plakatet där tidigare journalisten Willy Silberstein hängdes ut som "förbrytare" kommer inte att konfiskeras.

– Vi tycker att det ändå är en stor framgång att rätten konstaterar att Willy Silberstein utsattes för brottsligt förtal vid NMR:s demonstration i höstas, säger Silbersteins juridiska ombud Robin Enander.

Domen kommer att överklagas.

Enligt Göteborgs tingsrätt var plakatet, som en anhängare till NMR (Nordiska motståndsrörelsen) höll upp under en demonstration i Göteborg i höstas, visserligen förtal. 

”Påståendet innebär förföljelse av en person med judisk bakgrund och är inte försvarligt”, skriver rätten i domen. 

Men rätten anser inte att det är bevisat att plakatet var en tryckt skrift, vilket hade krävts för en konfiskering.

LÄS OCKSÅ: Tryckfrihetsjury: Naziplakat är förtal

”Det saknas på plakatet synliga uppgifter om vem som är författare, utgivare, tryckare eller utspridare”, skriver rätten.

– Vi kommer begära överprövning av tingsrättens beskrivning av om plakaten var tryckta eller inte, säger Willy Silbersteins juridiska ombud Robin Enander.

”En stor framgång”

Silberstein var en av flera kända personer som figurerade på plakat under den nazistiska demonstrationen den 30 september. 

Den som höll i plakatet har inte gått att identifiera, i stället ansökte Silberstein och hans ombud om konfiskering med stöd i tryckfrihetsförordningen.

– Vi tycker att det ändå är en stor framgång att rätten konstaterar att Willy Silberstein utsattes för brottsligt förtal vid NMR:s demonstration i höstas. Det är en stor upprättelse att samhället konstaterar att han utsatts för ett brott, säger Robin Enander.

En konfiskering hade inneburit att alla exemplar av plakatet skulle förstöras och att det hade blivit brottsligt att sprida det igen.