Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen kartläggning av hedersförtryck i Borås

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Oppositionen i Borås anser att kommunen misslyckats i sitt arbete mot hedersförtryck. Arkivbild.
Foto: Jorma Valkonen/TT / TT NYHETSBYRÅN
I ungdomsundersökningen ”Lupp” fanns med förra året med en fråga om hedersförtryck. Arkivbild.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN

Polisen och oppositionen i Borås har varit kritiska mot kommunens arbete mot hedersförtryck.

Men trots kritiken verkar det inte bli någon lokal kartläggning av problemet, enligt P4 Sjuhärad.

I fjol riktade Moderaterna och Kristdemokraterna i Borås skarp kritik mot kommunens arbete mot hedersförtryck.

– Det är dags att de visar att de menar allvar, sa Annette Carlson, Moderaternas kommunalråd, till radion förra sommaren.

Partierna efterlyste en lokal kartläggning av hedersförtrycket. Men som det ser ut just nu finns det en majoritet emot förslaget, enligt radion.

– Vi kan inte fortsätta kartlägga och kartlägga. Det är bättre att komma fram till verkstad, säger Peder Englund, chef på kommunens säkerhetsavdelning CKS, till radion.

Alternativ metod med enkäter

I stället för kartläggning väntas fullmäktige fatta ett annat beslut – om att kommunen i stället tar hjälp från enkäter och andra kommuners kartläggningar.

Arbetet med enkätfrågor har redan kommit i gång, bland annat fanns det förra året en fråga kring hedersförtryck med i ungdomsundersökningen ”Lupp”.

I enkäten fick unga boråsare svara på hur deras familj eller släkt skulle reagera ifall de hade en hemlig kärleksrelation. Av knappt 900 deltagare svarade 29 att de skulle tvingas göra slut, åtta svarade att de skulle hotas med tvångsäktenskap och sju svarade att de skulle hotas med, eller utsättas för, våld enligt P4 Sjuhärad.

Insatsstyrkan slog till mot lägenhet i Borås