Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingemar tvingas att slänga fem ton squash

Grönsaksodlaren Ingemar Johansson tvingas slänga flera ton av sin skörd av zucchini då grossisterna väljer att köpa av billigare odlare utomlands.
Foto: Maria Steén

FRILLESÅS. Ingemar Johansson, 68, har odlat grönsaker i över 30 år. Nu tvingas han slänga fem ton squash, då grossisterna och kommunerna köper in dem billigare från Holland.

Han rasar över dubbelmoralen.

– Vi stiftar lagar för hur vi får producera i Sverige. Men man kan köpa grönsaker som är producerade efter helt andra lagar. Det blir snett, säger han.

De senaste tio åren har Ingemar Johansson, 68, odlat squash på sin åker i Idala, i närheten av Frillesås i Kungsbacka kommun. När han skulle sälja sin skörd fick han reda på att grossisterna i stället hade valt att köpa in grönsaker från Holland, någonting som först uppmärksammades i GP.

– Min personal reagerade och gick i taket. Det är ju för jävligt. Vi ser ju hur det ser ut i affärerna och vi vet hur noga det är när vi skördar. Och sedan får vi inte sälja, utan vi får gå och slänga det i stället, säger Ingemar Johansson.

"Slängde fem sex ton"

Flera ton med squash ligger nu och ruttnar på Ingemar Johanssons åker - han har tvingats slänga en hel skörd.

– Vi slängde en fem sex ton i går, det är klart att det är en förlust. Det är samma visa varje år i mitten av juli, säger han och fortsätter:

– Jag har odlat i 30 år, så jag är lite luttrad.

Han tycker att det är onödigt att squashen ska importeras från Holland och menar att det handlar om en dubbelmoral hos både grossister och kommuner.

– Handeln och konsumenterna säger att de vill köpa svenskt. Och vi har så gott om det, och den är inte dyr i Sverige heller. Om man säger att man vill gynna svensk produktion, då ska man inte importera, säger han.

"Inte klokt"

Ingemar Johansson menar att det är omöjligt för de svenska bönderna att tävla med de stora internationella leverantörerna.

– Vi har inte ett enda ogräsmedel som vi kan använda som de gör i de kulturerna. Men ändå ska jag ha samma pris som den som producerar i Tyskland, Spanien eller i Italien, där det är helt andra regler, säger han och fortsätter:

– Det är inte klokt. Men spelets regler har varit sådana länge. Det är det som gör att mina kolleger blir färre och färre.

"Får gå över till timpenning"

Samtidigt vill Ingemar Johansson inte använda sig av samma besprutningsmedel som många stora leverantörer gör utomlands.

– Det är medel som kanske gör att vi skulle få en backflash av till exempel multiresistenta bakterier, säger han.

Även Ingemar Johanssons personal blir drabbade av att skörden får slängas.

– Det är väldigt stora mängder som vi har tvingats slänga nu. Det känns inte alls bra. Vi har fått gå över till timpeng i stället för att jobba på ackord, säger Victor Handin Berntsson som sommarjobbar med att plocka zucchini.