Grönsaksodlaren Ingemar Johansson tvingas slänga flera ton av sin skörd av zucchini då grossisterna väljer att köpa av billigare odlare utomlands. Foto: Maria Steén
Grönsaksodlaren Ingemar Johansson tvingas slänga flera ton av sin skörd av zucchini då grossisterna väljer att köpa av billigare odlare utomlands. Foto: Maria Steén

Ingemar tvingas att slänga fem ton squash

Publicerad

FRILLESÅS. Ingemar Johansson, 68, har odlat grönsaker i över 30 år. Nu tvingas han slänga fem ton squash, då grossisterna och kommunerna köper in dem billigare från Holland.

Han rasar över dubbelmoralen.

– Vi stiftar lagar för hur vi får producera i Sverige. Men man kan köpa grönsaker som är producerade efter helt andra lagar. Det blir snett, säger han.

De senaste tio åren har Ingemar Johansson, 68, odlat squash på sin åker i Idala, i närheten av Frillesås i Kungsbacka kommun. När han skulle sälja sin skörd fick han reda på att grossisterna i stället hade valt att köpa in grönsaker från Holland, någonting som först uppmärksammades i GP.

– Min personal reagerade och gick i taket. Det är ju för jävligt. Vi ser ju hur det ser ut i affärerna och vi vet hur noga det är när vi skördar. Och sedan får vi inte sälja, utan vi får gå och slänga det i stället, säger Ingemar Johansson.

"Slängde fem sex ton"

Flera ton med squash ligger nu och ruttnar på Ingemar Johanssons åker - han har tvingats slänga en hel skörd.

– Vi slängde en fem sex ton i går, det är klart att det är en förlust. Det är samma visa varje år i mitten av juli, säger han och fortsätter:

– Jag har odlat i 30 år, så jag är lite luttrad.

Han tycker att det är onödigt att squashen ska importeras från Holland och menar att det handlar om en dubbelmoral hos både grossister och kommuner.

– Handeln och konsumenterna säger att de vill köpa svenskt. Och vi har så gott om det, och den är inte dyr i Sverige heller. Om man säger att man vill gynna svensk produktion, då ska man inte importera, säger han.

"Inte klokt"

Ingemar Johansson menar att det är omöjligt för de svenska bönderna att tävla med de stora internationella leverantörerna.

– Vi har inte ett enda ogräsmedel som vi kan använda som de gör i de kulturerna. Men ändå ska jag ha samma pris som den som producerar i Tyskland, Spanien eller i Italien, där det är helt andra regler, säger han och fortsätter:

– Det är inte klokt. Men spelets regler har varit sådana länge. Det är det som gör att mina kolleger blir färre och färre.

"Får gå över till timpenning"

Samtidigt vill Ingemar Johansson inte använda sig av samma besprutningsmedel som många stora leverantörer gör utomlands.

– Det är medel som kanske gör att vi skulle få en backflash av till exempel multiresistenta bakterier, säger han.

Även Ingemar Johanssons personal blir drabbade av att skörden får slängas.

– Det är väldigt stora mängder som vi har tvingats slänga nu. Det känns inte alls bra. Vi har fått gå över till timpeng i stället för att jobba på ackord, säger Victor Handin Berntsson som sommarjobbar med att plocka zucchini.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER