Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingemar rånad och slagen vid akuten

Ingemar Hansson, 85, blev nedslagen utanför Kungälvs sjukhus.Foto: Christer Hansson
Det var vid Kungälvs akutmottagning som Ingemar blev misshandlad.Foto: Robin Aron

Ingemar Hansson, 85, hade skadat sig och stod inte ut med smärtan.

Därför åkte han mitt i natten in till akutmottagningen på Kungälvs sjukhus. Men utanför ingången överfölls, misshandlades och rånades han på pengar.

– Det bara small, så for jag baklänges, berättar Ingemar som blev slagen i ansiktet.

– Det är för jävligt att det ska hända, säger sonen Christer.

Ingemar Hansson har haft en omtumlande natt och låter skör på rösten när han berättar. Han säger att akutmottagningen var den sista platsen han trodde att han skulle bli misshandlad på.

Men det var just vad som inträffade natten mot söndag.

Det hela började under lördagen då Ingemar halkade och slog sig. Men trots smärtan valde han att inte göra något åt det.

– Vi höll på att flytta och jag hade ramlat och slagit mig. Jag snubblade på någon grej och kände smärta i axeln. Det blev bara värre och värre, och på natten kände jag till slut att det inte går längre, berättar Ingemar.

Då hade klockan passerat midnatt och han satte sig i bilen och körde från Tjörn mot Kungälvs sjukhus. Där skulle han gå in på mottagningen.

– När jag kom fram dit så var det en port och två knappar. Jag visste inte vilken jag skulle trycka på utan stod och funderade. Men när jag vände mig om stod en kille, nästan precis bredvid mig. Jag hade inte uppmärksammat honom innan, säger Ingemar och tillägger:

– Det bara small. Jag fick en smäll så jag åkte baklänges och kunde inte göra något för att försvara mig.

Fick vård

Slaget var mot ansiktet och en chockad Ingemar tog sig upp på fötterna.

– Då sa killen "jag vill ha pengar". Jag förklarade att jag inte har pengar, kanske lite småväxel till automaten bara. Jag tog tag i plånboken och tog upp det jag hade, då var det väl runt 300-400 kronor. Det slet han åt sig och så fick jag en smäll till, som tack.

Som tur var stod två vittnen på nära avstånd, och de var snabba att larma polisen. Även personal från akuten kom utspringande och med hjälp av hundförare kunde den flyende gärningsmannen spåras.

Samtidigt fick Ingemar vård.

– Två vittnen hade sett allt och kunde referera vad som hände för polisen. Men jag tänkte att det inte var klokt. Det var det sista stället jag trodde jag skulle bli anfallen på. Jag har aldrig blivit det tidigare och då har jag ändå seglat över hela världen.

"Hade gett honom en propp"

Gärningsmannen visade sig vara i 20-årsåldern och ska enligt polisen ha varit berusad. Han fick under söndagsmorgonen sova ruset av sig och har sedan hörts av polis.

En anmälan är nu upprättad och polisen förstår att Ingemar är bestört.

– Det skulle jag vara också om jag varit med om en misshandel. Det är ju på något sätt tillfället som gör tjuven, men jag har ingen aning om varför han var på plats vid akuten, säger Christer Fuxborg som är polisens presstalesman i Västra Götaland.

Ingemars son, Christer, vill nu varna andra – för de äldre tycks inte vara säkra någonstans, menar han.

– Det är för jävligt att det ska vara så. Det är bra om det här kommer ut så folk är uppmärksamma. De äldre är väldigt utsatta, säger han.

Nu vill han inte att hans pappa åker i väg utan att larma honom först. Och Ingemar, som åkte ensam till sjukhuset för att han inte ville besvära sina anhöriga, klarade sig lyckligtvis bra, efter omständigheterna.

– Personalen tog in mig och jag blödde lite här och där. Men sen slutade för min del. Hade jag inte varit sjuk hade jag nog gett honom en propp.