Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingemar om vita älgen: "Varje möte magiskt"

En av Munkedals största kändisar – den vita älgtjuren – mår fint efter vintern.
Foto: Ingemar Pettersson Ipnaturfoto.S

En av Munkedals största kändisar – den vita älgtjuren – mår fint och låter sig väl smaka av vårens färska löv.

På lördagsmorgonen fångade naturfotografen Ingemar Pettersson den ovanliga älgen på bild – igen.

– Jag har mött den vita älgen ett hundratal gånger under de sex år jag följt den. Varje möte är magiskt, säger han.

Naturfotografen Ingemar Pettersson lägger ner massor av tid på att följa den vita älgtjur som lever i Munkedal, i trakterna väster om E6:an. Ungefär var tredje vecka får han en skymt av det majestätiska fotoobjektet som blivit en storfavorit genom åren. På lördagsmorgonen fick han syn på älgen när den gick i skogen tillsammans med två andra älgar.

– Jag har följt älgen i sex år och säkert mött den ett hundratal gånger, berättar Ingemar Pettersson som säger att den välkända älgen nu är nio år gammal.

Under sommaren är han ute och tittar efter den vid fem, sex tillfällen i veckan. Han tycker det är svårt att sätta ord på sin fascination för skogens vita konung i Munkedal.

– Jag rör mig i de här markerna enbart för att träffa på den här älgen. Det är så spektakulärt, en väldigt udda händelse att se en vit älg i skogen, säger han.

Finns en stam

Ibland åker Ingemar Pettersson runt sakta med bilen och spanar tills han får syn på älgen. Ibland sätter han sig på pass i skogen och väntar vid gryning eller skymning, då älgar är som mest aktiva. Ofta vet han ungefär var den finns för tillfället.

– Så här års går den runt och äter mycket löv. Längre fram på året äter den raps och havre på åkrarna och då är den ännu lättare att se. Grödorna på åkrarna har en enorm dragningskraft på älgarna.

Han tycker att den vita älgen ser ut att vara tillfreds med livet, även om den just nu ser lite skabbig ut på grund av att den håller på att fälla sin vinterpäls. Då lyser det lätt rosa skinnet igenom pälsen en aning.

– Det finns en liten stam av vita älgar i landet, det ska finnas mellan 50 och 100 stycken. Så gott som alla finns i Värmland, och detta måste vara den enda som finns söder om Värmland. Jägarna här i området har lovat att freda den under älgjakten, berättar Ingemar Pettersson.