Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingelas nya hopp i skräckfängelset

Ingela Jansson, dömd till 25 års fängelse i Etiopien.
Foto: Polisen
Här, på Kalityfängelset i Etiopien, sitter Ingela Jansson dömd till 25 års fängelse för bedrägeri och människosmuggling.
Foto: Tesfalem Waldyes

Timglaset höll på att rinna ut för storbedragerskan Ingela Jansson, 35, i etiopiska skräckfängelset Kality. Möjligheten att få henne utlämnad till Sverige skulle försvinna när brottsmisstankarna preskriberades.

Men i sista stund kommer nu ett beslut som tänder nytt hopp för svenskan.

– Jag har gått igenom ärendet och anser inte att det ska preskriberas, säger Daniel Jonsson, kammaråklagare.

Det tidigare beskedet från kammaråklagare Olof Vrethammar har varit glasklart: nu i september skulle alla brott som Etiopienfången Ingela Jansson misstänks för i Sverige ha preskriberats.

Misstanketiden för grovt bedrägeri löper nämligen ut efter tio år.

Därmed skulle 35-åringen inte längre kunna begäras utlämnad till Sverige. Hennes enda chans att få återvända till hemlandet skulle då vara benådning från president Mulatu Teshome.

Åklagaren: "Yttersta gränsen 30 år"

Men nu är det en ny åklagare, Daniel Jonsson, som tagit över fallet och han gör en annan bedömning än sin föregångare.

– Jag har gått igenom ärendet och anser inte att det ska preskriberas i september, säger han.

Varför? 

– Normalt sett så skulle det ha blivit så. Men eftersom hon har blivit delgiven misstanke, fått ta del av åtalet, eftersom det varit huvudförhandling och hon suttit häktad så är det längre preskriptionstid.

Hur lång tid? 

– Den yttersta gränsen är 30 år, som det ser ut. Jag kommer att göra en ny bedömning så småningom men det är ingen brådska, säger Daniel Jonsson.

Diplomat: "Det här var nytt för mig"

Ingela Janssons krympande tidsfönster för utlämning har därmed förlängts med god marginal över de cirka 20 år som hon har kvar av sitt etiopiska fängelsestraff.  Ett straff som hon dömdes till efter att ha låtsats vara människosmugglare för att kunna lura på människor falska visum till Sverige.

Därmed kan Utrikesdepartementets enhet för internationellt rättsligt samarbete, Birs, fortsätta trycka på för att få Ingela Jansson överlämnad till Sverige. Så hon slipper den mardrömslika tillvaron i fängelset Kality, som ligger i huvudstaden Addis Adeba.

– Det här var nytt för mig. Det är inget jag visste om, säger Gustaf Marteleur, ämnessakkunnig vid Birs, när Expressen berättar om den nya preskriptionstiden.

Diplomatiskt dödläge om utlämning

Eftersom Sverige saknar avtal med landet, beläget på Afrikas horn på nordöstra delen av kontinenten, så jobbar diplomaterna i motvind.

– Det är svårt när det handlar om länder som vi saknar avtal med. Det finns inga tidsfrister eller andra regler att falla tillbaka på, utan det handlar om att länderna ska komma överens genom diplomatiskt arbete, säger Gustaf Marteleur, som menar att det inte finns något nytt att berätta om utlämningsärendet.

Inte heller Ingela Jansson nya advokat, Carl-Henric Ringblom, var informerad om åklagarens beslut när Expressen talade med honom under torsdagen.

– Jag har inte talat med åklagaren eller tagit del av hans bedömning. Jag måste ta kontakt med honom och sätta mig in i det här närmare, säger advokaten.

Fick föras akut till sjukhus

I april rapporterade Expressen om hur Ingela Jansson fick föras till sjukhus med akuta hälsoproblem. De fem åren som Etiopienfånge har tärt hårt på henne.

Det ökända Kalityfängelset ska rymma en svensk småstad, cirka 8 000 människor, som får leva under miserabla förhållanden i skjulen och barackerna på det inhägnade området.

Carl-Henric Ringblom har själv besökt fängelset för ett par år sedan och fått uppleva de mardrömslika förhållandena på plats.

– Det är inte alls jämförbart med något västerländskt fängelse. Det är väldigt ansträngda förhållanden och svårt att få mat, eftersom systemet i huvudsak bygger på att människor rumt omkring tar in mat till fängelset.

Diagnos: Njurproblem, konstant huvudvärk, yrsel

Redan 2013 bedömdes Ingela Jansson lida av njurproblem, konstant huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter och psykiska problem, enligt den läkare som undersökte henne då.

Källor har tidigare berättat att de fruktar för svenskans liv – och det finns ingen färsk information om hennes mående.

– Nej, i dagsläget har jag ingen information om det. Jag har ingen ny information på något vis, säger Carl-Henric Ringblom.

Domstolen om preskriptionen

Så här kommenterar tingsrätten i Stockholm preskriptionstiden i ett färskt beslut från torsdagen: "Eftersom Ingela Jansson har fått del av åtalet är det i stället bestämmelsen om absolut preskriptionstid i 35 kap. 6 § brottsbalken som ska tillämpas (för grovt bedrägeri 30 år och för stöld 15 år), vilket innebär att brotten inte är preskriberade.

Sammanfattning och avslutande bedömning:

Brotten är inte preskriberade eftersom Ingela Jansson fått del av åtalet."

Ingela Janssons brottsliga liv

2003 dömdes Ingela Jansson och dåvarande pojkvännen för att ha lurat till sig leasingbilar som såldes vidare svart.

Under rättegången vittnade hon mot den kriminella Naserligan och kom undan med skyddstillsyn. Dessutom fick hon skyddade personuppgifter.

Snart misstänktes hon för nya brott och inför den sista rättegångsdagen försattes hon på fri fot.

När domen skulle avkunnas var hon borta. Tingsrätten dömde henne ändå till två och ett halvt års fängelse. Men domen revs upp av hovrätten för att Ingela inte hade kallats till den sista förhandlingsdagen.

I väntan på att rättegången ska göras om har Ingela varit på flykt - och sedan december 2007 är hon häktad i sin utevaro av Stockholms tingsrätt.

Ingela Jansson dömdes för knappt fem år sedan till 25 års fängelse i Etiopien för att ha utgett sig för att vara människosmugglare och ha sålt falska visum till Sverige.

Åklagarkammaren har begärt Ingela Jansson utlämnad för att ställas inför rätta i Sverige. I slutet av mars meddelade åklagarkammaren att justitiedepartementet fortfarande jobbar med att få henne utlämnad och skrev att "något besked om, och i så fall när, Ingela Jansson kan komma att utlämnas för närvarande inte kan lämnas.

Folk "försvinner" i fängelset

Det var på Kalityfängelset som journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade under ett drygt år innan de benådades och släpptes fria i september 2012. Journalisterna ska ha berättat för advokaten att Ingela Jansson var i dåligt psykiskt skick på grund av fängelsevistelsen och att hon var i akut behov av hjälp.

Tillvaron på Kalityfängelset i huvudstaden Addis Abeba är hård. Larmrapporterna från den afrikanska människorättsorganisationen HRLHA duggar tätt om människor som "försvinner", blir torterade och insjuknar i fängelset.