Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingela Janssons liv i Sverige efter åtta år i skräckfängelset

Ingela Jansson säger att hon är förändrad efter åren i Etiopiskt fängelse. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Storbedragerskan Ingela Jansson, 38, tillbringade åtta år i det ökända Kality-fängelset i Etiopien.

Tillbaka i Sverige igen gör hon allt hon kan för att få ordning på sitt liv. Hon har jobb, stöttande vänner och en ny kärlek vid sin sida.

– Han är verkligen en helt vanlig Svensson men hans tänkande är så coolt. Han skulle aldrig placera in en människa i ett fack, säger Ingela Jansson i en stor intervju med Allas.

Ingela Jansson är bilhandlardottern från Mariestad som har kallats en av Sveriges värsta bedragare. Under 00-talet lurade hon en mängd företag på miljonbelopp, och 2007 dömdes hon till fängelse i två år och sex månader för grovt bedrägeri. 

Men Ingela Jansson dök aldrig upp till förhandlingarna. I stället flydde hon till Etiopen – ett land som Sverige saknar utlämningsavtal med – tillsammans med sin dåvarande pojkvän.

Där startade paret ett företag och försökte tjäna pengar på att hyra ut en grävmaskin. Men förhållandet blev alltmer ansträngt, berättar Ingela Jansson i en stor intervju med Allas, och tillvaron i Etiopien blev inte som de hade tänkt sig.

Enligt egen utsago övervägde Ingela Jansson flera gånger att resa tillbaka till Sverige, men insatserna var för stora. I hemlandet väntade häktning och relationen med den egna familjen hade också skurit sig.

– Jag ville hem men samtidigt hem till vad? Det fanns ingen som ville ha mig där, säger hon till Allas. 

Tillsammans med äldsta dottern och pojkvännen flyttade Ingela Jansson in i ett stort hus i Addis Abeba med husvakt och hushållerska. Obs: Genrebild. Foto: shutterstock

Domen: 55 år i skräckfängelset

Ingela Jansson hamnade också snart i klammeri med den etiopiska rättvisan. Hon och pojkvännen hade ont om pengar och för att finansiera sitt leverne skrev de ut checkar som saknade täckning.

De båda greps av etiopisk polis, och efter långdragna domstolsförhandlingar dömdes Ingela Jansson för flera brott till lagens strängaste straff – 55 års fängelse.

Straffet skulle hon avtjäna i det ökända Kality-fängelset.

– Ett år i Kality är som tio år i svenskt fängelse. Vilken människa som helst knäcks, har Ingela Jansson tidigare berättat i P1-dokumentären ”Storbedragerskan”.

Ingela Jansson spenderade åtta år i skräckfängelset Kality. Foto: KASSEM HAMADE

I samma fängelse satt journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson inlåsta i 438 dagar, efter att ha gripits i samband med en reportageresa.

Ingela Jansson skulle komma att tillbringa nästan sju gånger så lång tid – 2 942 dagar – i Kality innan hon, av hälsoskäl, benådades den 1 februari 2018.

Några dagar dessförinnan hade Stockholms tingsrätt meddelat att bedrägerimålet från 2007 hade lagts ner.

Hemkomsten problematisk

Den 9 februari bordade Ingela Jansson ett flygplan med destination Sverige. Men att komma hem till Sverige har varit svårare än vad hon kunde föreställa sig, berättar hon för Allas.

Hon har tvingat söka sig till socialen för att få ekonomisk hjälp och har även genomgått en psykiatrisk utredning, när minnena från fängelsetiden blev för svåra att hantera.

Relationen med den närmaste familjen är fortsatt sårig.

– Jag har inte någon familj att luta mig mot, jag har inte en mamma eller pappa eller syrra som säger: ”Men du ta det lugnt och vila ett år”. Jag måste fixa det här själv, har Ingela Jansson tidigare berättat i P1 Dokumentär.

Ingela Jansson har fått vänja sig vid epitetet stobedragerska, även om hon tycker att det är orättvist, och för Allas berättar hon att hon ofta möts av misstänksamhet och ilska. Samtidigt har hon stort stöd av några få, men goda, vänner.

Hon säger sig vilja leva ett laglydigt liv och uppger att hon nu har ett jobb där chefer och kolleger vet om hennes historia.

Har hittat kärleken

Drömmen är ett hus på landet och betalada räkningar den 20:e varje månad, säger hon till Allas.

På senare tid har Ingela Jansson också hittat kärleken, och hon har valt att berätta öppet för honom om sin bakgrund.

– Vi googlade tillsammans och sedan har jag berättat ett kapitel ur mitt liv under varannan dejt. Han är verkligen en helt vanlig Svensson men hans tänkande är så coolt. Han skulle aldrig placera in en människa i ett fack.

Har hon då förändrats, efter tiden i Kality? Allas ställer frågan.

– Jag tror inte man kan göra den resan jag har gjort utan att bli förändrad. Fast på något sätt är jag väl den personen jag alltid velat vara nu, lite mer utvecklad, svarar Ingela Jansson.

Brotten Ingela Jansson jagades för i Sverige

1 Grovt bedrägeri: Lurat banker och kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. Det sammanlagda värdet: 832 126 kronor. 

 

2 Grovt bedrägeri: Lurat till sig 325 000 kronor från ett kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

3 Grovt bedrägeri: Lurat till sig sammanlagt 278 842 kronor från bland annat en bensinmack, flera kreditinstitut och banker genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

4 Grovt bedrägeri: Lurat till sig hotellnätter för 4 403 kronor. 

 

5 Grovt bedrägeri: Lurat till sig mobilabonnemang för 7 800 kronor. 

 

6 Grovt bedrägeri: Lurat till sig en dator på kredit för 8 240 kronor. 

 

7 Grovt bedrägeri: Betalat med en annan persons bankkort för 1 790 kronor.

 

8 Grovt bedrägeri: Lurat socialkontoren i Mariestads och Töreboda kommuner att på felaktiga grunder betala socialbidrag till henne. Sammanlagt 27 116 kronor från Mariestad och 8 952 kronor från Töreboda.

 

9 Stöld: Stulit en fyrhjulsdriven moped, värderad till 6 200 kronor, från ett företag.

 

Brotten skulle preskriberas år 2021, men i början av 2018 valde åklagaren att lägga ner ärendet.