Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingela Jansson var nära att dö i skräckfängelset

Ingela vill inte visa sitt ansikte i samband med inspelningen av P1 dokumentären. Foto: Mats Öfverström/Sveriges radio
Ingela Jansson satt inlåst på Kality i många år. Foto: KASSEM HAMADE

Tidigare storbedragerskan Ingela Jansson, 37, avtjänade sju år i skräckfängelset Kality i Etiopien. 

I P1 dokumentären "Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna" berättar hon om de tuffa förhållandena i fängelset. Om svält, rädsla, sjukdomar – och hur nära hon var att dö i fängelset.

– Det var game over, säger hon i dokumentären.

Ingela Jansson från Mariestad flydde Sverige 2007 till Etiopien efter att ha dömts av Stockholms tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för grovt bedrägeri. 

Eftersom Sverige inte har något utlämningsavtal med Etiopien så kunde hon där starta ett nytt liv tillsammans med sin nya pojkvän och äldsta dotter. Hon och pojkvännen byggde upp ett företag och sålde grävmaskiner, enligt Ingela Jansson. I huvudstaden Addis Abeba levde de ett övre medelklassliv med egen husvakt och hushållerska i nästan tre års tid.

Men pengarna räckte ändå inte till, säger Ingela Jansson i dokumentären:

– Vi fick låna pengar och ge checkar som garanti, säger hon.

Men deras konto var tomt och en kväll greps Ingela Jansson och pojkvännen av etiopisk polis.

Hon dömdes senare till 25 år i det etiopiska fängelset. Expressen har tidigare rapporterat om att hon utgett sig för att vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige. Men Pernilla Wadebäck har i arbetet med P1-dokumentären inte kunnat hitta något som bekräftar att Ingela Jansson dömdes för något annat än checkbedrägerier i Etiopen.

 

 

Opererades akut

Redan innan Ingela Jansson dömdes för brotten så transporterades hon av etiopiska vakter från häktet till fängelset. 

– Jag bara gråter. Det var game over, berättar hon i dokumentären.

Hon fördes till de odömda kvinnornas avdelning och lämnades i en sovsal i ett plåtskjul. Hon berättar om bristen på rent vatten, om smuts, skadedjur, trängsel och bråken med de andra fångarna.

Ett år efter att hon anlänt hade hon fortfarande inte fått sin dom. Och efter att ha druckit smutsigt vatten vid ett flertal tillfällen inne i fängelset, i kombination med brist på mat, blev hon sjuk.

Sköterskan i fängelsets sjukstuga gav henne en tablett mot halsbränna – men dagen därpå fördes hon till sjukhus och opererades akut för tarmvred.

Dömdes till strängaste straffet 

Först två år efter att Ingela anlänt till Kality meddelades slutdom och hon tilldelas lagens strängaste straff – 55 år, samma straff som för mord.

I praktiken innebar straffet 25 år i Kality.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att bli kvar så länge. Ett år i Kality är som tio år i svenskt fängelse. Vilken människa som helst knäcks, säger Ingela Jansson i dokumentären.

Ingela Jansson överklagade till Etiopiens motsvarighet till hovrätten men fick avslag. 

2011 kördes journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson in genom Kalitys grindar efter att ha gripits under en reportageresa. 

– Jag träffade dem och vi småpratade lite. Till jul skickade dem ost och choklad till mig, det betydde jättemycket. 

Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson fängsalades i samband med en reportageresa. Foto: JENS L'ESTRADE

Ingela berättar för reportern Pernilla Wadebäck om hur hon senare förflyttades till de långtidsdömda kvinnornas avdelning. Där skulle hon avtjäna sitt straff med kvinnor dömda för mord och grova narkotikabrott.

– Jag kände mig alltid rädd för allt. Jag hade verkligen nått botten. Jag bara försvann.

I dokumentären fortsätter Ingela Jansson berätta att vardagen i fängelset bestod av intriger, angiveri och ständig jakt på mat. Fångarna straffades regelbundet med att gå med bojor eller att sitta isolerade i mörkerrum.

Nära att dö

Ingela Jansson beskriver hur hon blev deprimerad och sängliggande i flera månader och medicinerades med stark psykofarmaka. Men även den fysiska hälsan sviktade.

Först började hennes bröstimplantat läcka, vilket gjorde henne febrig och sjuk, och hon opererades. En tid senare drabbades hon återigen av tarmvred. Den här gången så pass allvarligt att hon varken kunde äta eller dricka. Hon var dessutom förstoppad och magpumpades, berättar hon i dokumentären.

Hon berättar vidare att hon fördes till sjukhuset som misslyckades med att sätta i dropp – och efter sex dagar var hon på väg att dö. Med hjälp utifrån fick hon flyttas till ett privat sjukhus där hon fick akutvård. Norska sjukhuset i Addis Abeba.

 

 

– Det var nog verkligen i sista stund, långsamt fick jag tillbaka medvetandet. Sköterskorna baddade mig med varmvatten, det var första gången jag känt varmvatten på åtta år, säger hon i dokumentären.

När hon repat sig så fördes hon tillbaka till Kailty – då återstod fortfarande 17 år av hennes fängelsestraff.

I slutet av januari 2018 meddelade Stockholms tingsrätt bedrägerimålet från 2007 på order av åklagaren och Ingela Jansson var då inte längre häktad i sin frånvaro.

Och den 1 februari benådades Ingela Jansson av den etiopiska presidenten. Anledningen: hälsoskäl. Kort därpå återvände hon till Sverige som en fri kvinna. 

 

BROTTEN INGELA JANSSON JAGADES FÖR I SVERIGE

1 Grovt bedrägeri: Lurat banker och kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. Det sammanlagda värdet: 832 126 kronor. 

2 Grovt bedrägeri: Lurat till sig 325 000 kronor från ett kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

3 Grovt bedrägeri: Lurat till sig sammanlagt 278 842 kronor från bland annat en bensinmack, flera kreditinstitut och banker genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

4 Grovt bedrägeri: Lurat till sig hotellnätter för 4 403 kronor. 

5 Grovt bedrägeri: Lurat till sig mobilabonnemang för 7 800 kronor. 

6 Grovt bedrägeri: Lurat till sig en dator på kredit för 8 240 kronor. 

7 Grovt bedrägeri: Betalat med en annan persons bankkort för 1 790 kronor. 

8 Grovt bedrägeri: Lurat socialkontoren i Mariestads och Töreboda kommuner att på felaktiga grunder betala socialbidrag till henne. Sammanlagt 27 116 kronor från Mariestad och 8 952 kronor från Töreboda. 

9 Stöld: Stulit en fyrhjulsdriven moped, värderad till 6 200 kronor, från ett företag.

 

Brotten skulle preskriberas år 2021, men i början av 2018 valde åklagaren att lägga ner ärendet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!