Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingela Jansson portades från pappans begravning

I samband med P1 dokumentären vill Ingela inte ställa upp på bild – för att inte visa hur hon ser ut i dag. Foto: MATS ÖFVERSTRÖM/SVERIGES RADIO

Ingela Jansson, 37, flydde landet för att undgå ett fängelsestraff.

I Etiopien dömdes hon för ny brottslighet och fick avtjäna sju år i det ökända Kality-fängelset.

I år återvände hon till Sverige och i den nya P1-dokumentären ”Storbedragerskan” berättar hon om sitt liv – och hur hennes familj har tagit avstånd från henne.

När hennes pappa dog så var dottern inte välkommen på begravningen.

Det var den 9 februari i år som Ingela Jansson landade på Arlanda i Stockholm som en fri kvinna efter nästan åtta år i fångenskap i skräckfängelset Kality i Addis Abeba i Etiopien.

Hon har kallats en av Sveriges värsta bedragare, och har lurat en mängd företag på miljonbelopp under 00-talet. 

Men på flygplatsen så möttes hon inte av någon familjemedlem eller andra närstående – utan av journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson – som hade tillbringat nästan 14 månader i samma fängelse efter att ha gripits under en reportageresa i Etiopien i juli 2011.

Ingela Jansson avtjänade sju år i det ökända Kality-fängelset i Etiopien. Foto: KASSEM HAMADE

”Har inte någon familj”

Nu berättar Ingela Jansson om sitt liv i P1-dokumentären "Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna" av reportern Pernilla Wadebäck. Bland annat berättar hon om familjens avståndstagande:

– Jag har inte någon familj att luta mig mot, jag har inte en mamma eller pappa eller syrra som säger "men du ta det lugnt o vila ett år". Jag måste fixa det här själv, sa hon om tiden efter att hon återvänt till Sverige.

Under de många åren i fångenskap i Etiopien hade hon heller inga besök från sina anhöriga hemma i Sverige.

Ingela Jansson var inte välkommen

Men kontakten med familjen var skadad redan innan Ingela Jansson flydde till Etiopien, säger hon i dokumentären. Hon berättar om ett skede i livet när hon hade dömts till skyddstillsyn för bedrägeribrott. Hon hade också placerats i ett vittnesskyddsprogram då hon i samma rättegång vittnat mot en ledare i ett kriminellt nätverk och fått denne fälld. Men efter en tid så valde hon att lämna vittnesskyddsprogrammet för att flytta närmare släkt och vänner – då följde en tid som kändes "någorlunda normal", berättar hon i P1:

– Sen dog pappa. Hela min värld rasade, säger hon och berättar vidare om varför hon inte var välkommen på begravningen:

 

 

– Sen hände det där på slutet. Det blev lite bråk. Då bråkade jag och pappa. Det har hänt tusen gånger i vår familj att man tjafsar, sen ringer man upp varann efter två tre veckor igen när man börjar sakna varandra. Men den här gången hann inte jag. Han dog. Utan att jag fick säga förlåt eller säga "Pappa jag menade inget, Det var en dum grej."

På grund av bråket med pappan kort innan hans död så portades hon alltså från pappans begravning, berättar hon för reporter Pernilla Wadebäck.

– Det var allas pappa, men det var inte min pappa längre som hade dött. Alla var samlade utom jag. Allting löstes upp den dagen som han gick bort. Hela familjen hade splittrats.

Är en fri kvinna

Men Ingela Jansson berättar också i P1 om en ljuspunkt efter att hon kommit tillbaka till Sverige efter åren i fångenskap. Hon berättar om sin äldsta dotter, som var tio år gammal när Ingela Jansson greps i Etiopien, och som hunnit fylla 18 år när hon återvände.

– Nu är hon en ung kvinna och vi har haft fantastiska månader då vi har lärt känna varandra på nytt, säger Ingela Jansson.

Numera är Ingela Jansson en fri kvinna. Den 25 januari i år avskrev Stockholms tingsrätt bedrägerimålet från 2007 på order av åklagaren. 

Den 1 februari benådades hon av den etiopiska presidenten på grund av hälsoskäl.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!