Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingela, 52, stickar för att hjälpa de fattiga

– Vi vill ha allt som folk kan sticka, det enda kravet är att man ska vilja ha på sig det själv, säger Ingela Berndtsson.
Foto: Anders Ylander

Snart gör vintern sitt intrång på allvar och tusentals människor lämnas ute i kylan. Den tanken slog Ingela Berndtsson, 52, i Hålanda.

Hon är med i hjälporganisationen Hjälpstickan som virkar värmande kläder till behövande.

– Man går ut och ser att folk fryser och undrar vad man kan göra. Något måste jag ju göra. Då är det här bra, säger Ingela själv.

Under garntomtarna i som hänger i prydnadsgrenen i verkstaden ligger en hög av stickade och virkade vantar, mössor, sockar och tröjor. Det mesta har Ingela Berntsson gjort, det andra har hon hämtat i någon av insamlingsstationerna som hjälporganisationen Hjälpstickan har i Göteborgsområdet. Den senaste tiden har hon lämnat över just det ansvaret till en efterträdare – men även i vinter ser hon till att många människor får lite bättre skydd mot kylan.

– Vi samlar in garn och färdiga saker som folk har handarbetat. Har man något över som man inte vet vad man ska göra av det kan man lämna det till oss så ger vi det via bland annat Stadsmissionen vidare till folk som behöver det, säger Ingela Berndtsson.

Det kan vara allt från hemlösa till familjer som behöver. Och alla kan hjälpa till! Nu efterlyser man dessutom fler saker.

– Vi vill ha allt som folk kan sticka, det enda kravet är att man ska vilja ha på sig det själv. Vi tar exempelvis emot barnkläder och lämnar till kyrkan i Bergsjön, säger Ingela Berndtsson.

250 julklappar

Hon berättar att man förra året fick in 2500 vantar, sockar och mössor – och det blev 250 julklappar som Stadsmissionen delade ut.

Men vill man hjälpa till att virka själv så ska man helst undvika halsdukar.

– Då är det bättre med halskragar, halsdukar är inte optimalt för vissa som använder dem, säger Ingela Berndtsson.

Men det är ganska kul att virka dem. Roligast är dock att virka sockar och vantar, om man frågar Ingela.

– Men en dam som heter Kerstin Larsson har virkat 4700 mössor. Hon är helt fantastisk. Så hon tycker det är roligast uppenbarligen, skrattar Ingela.

Nytta med nöje

Hon handarbetar även till vardags och äger företaget Toppen77, som gör hjälmar till funktionshindrade personer. Att sticka till andra gör henne glad och hon har ofta fått höra att hon är snäll.

– De säger ofta det när vi lämnar sakerna, att ni är så himla snälla. Men samtidigt tycker vi ju att det är roligt. Vi förenar nytta med nöje kan man säga, ler hon och tillägger:

– Det finns många behövande och utsatta som vi kan hjälpa.

SÅ HÄR KAN DU HJÄLPA HEMLÖSA I GÖTEBORG

Även GT samlar in kläder till hemlösa i staden.

NÄR?

GT välkomnar din gåva mellan 09-16 alla vardagar fram till fredagen den 12 december.

VAR?

Du kan lämna ditt bidrag till Göteborgs hemlösa på GT:s redaktion på Kungstorget 2.

HUR?

Har du mössor, vantar, halsdukar, tjocka tröjor, varma ytterkläder och vinterskor som du inte använder? Som kan användas av någon som verkligen behöver dem? Så länge det inte är smutsigt eller trasigt är alla bidrag välkomna. Packa ner det i en plastpåse eller sopsäck och lämna in till GT:s reception.

http://www.expressen.se/gt/hjalp-gt-att-hjalpa-stans-mest-utsatta/

Här kan du lämna

Hjälpstickan har inlämningsställen på flera platser i landet. I Göteborg tar de emot både stickat för både vuxna och barn. Stadsmissionen samarbetar med Kvinnojouren som får barnstickat. I Göteborg kan man lämna garn eller färdigstickat till de här adresserna:

Deisy Design,

Kungsportsavenyn 39

Salong Gracil på Hisingen

Dimvädersgatan 18,

Elisabeth Berndtsson

Garnbutik 89:an

Göteborgsvägen 89

446 32 Älvängen

Några bra tips från Ingela och Hjälpstickan

Här är några tips som kan vara bra att tänka på när du stickar eller virkar:

* När du stickar sockor och vantar är det bra om du sätter ihop dem parvis med någon garnsnutt.

* Börja med mössor om du aldrig har stickat tidigare. Det är enklare och lärorikt.

* Titta på internet. Där finns massvis av bra tips och hemsidor där man kan lära sig massvis snabbt.

* Det är avkopplande att sticka. Lyssna gärna till en ljudbok eller till musik samtidigt och det blir som terapi!

Hjälpstickan

Vintern 2007 efterlyste olika hjälporganisationer i Stockholm värmande kläder för de hemlösa. Alla som rensade garderoberna skänkte sommarkläder.

Då väcktes en tanke hos grundaren Ulrica Loeb: hur kunde jag hjälpa till och kanske få fler att hjälpa? Ett år senare kunde man sticka för behövande och skänka det stickade till organisationerna.

Initiativet är till behövande och tanken är att man bidrar med sin tid, kreativitet och garn. Man får sticka vad man vill; vantar, mössor, sockor, halskragar av både använt garn och rester.

Sedan 2011 drivs Hjälpstickan som en ideell förening.