Ingela Jansson dömdes för knappt fem år sedan till 25 års fängelse i Etiopien för att ha utgett sig för att vara människosmugglare och ha sålt falska visum till Sverige.
Tillvaron på ökända Kality-fängelset i huvudstaden Addis Abeba är hård. Larmrapporterna från den afrikanska människorättsorganisationen HRLHA duggar tätt om människor som "försvinner", blir torterade och insjuknar i fängelset – som ska inhysa 8 000 fångar.
För över ett år sedan så menade en källa med insyn i fallet att Ingela Jansson kommer att dö om utrikesdepartementet (UD) inte lyckas få hem henne.
– Vad jag har fått höra är att hon är jättedålig. Hon saknar sanitära hygienartiklar, hon har egentligen inga kläder och sover på stengolv, säger Jan Freij, hennes advokat.
Vacklande hälsa
Ingela Janssons har sen flera år tillbaka en vacklande hälsa. 2013 bedömdes hon lida av njurproblem, konstant huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter och psykiska problem, enligt den läkare som undersökte henne då. I slutet av förra veckan fördes hon akut till sjukhus.
Den 1 april fick Ingela Jansson besök av ambassadpersonal, för första gången på drygt ett år och två dagar senare gjordes ett uppföljande besök.
– Ambassaden bevakar ärendet och besöker regelbundet frihetsberövade, säger Cecilia Gillberg, kommunikatör vid UD:s presstjänst.
Hon vill inte kommentera Ingela Janssons hälsoproblem.
Jan Freijs får reda på att Ingela Jansson har förts akut till sjukhus genom Expressen.
– Det är mer än vad jag vet, säger advokaten vars senaste uppdatering om sin klients hälsa är från cirka ett år tillbaka.
Finns det något sätt som du kan nå fram till henne på?
– Nej. Det ska vara via ambassaden och det funkar inte. Jag vet inte om det är tyst diplomati, säger Jan Freij och berättar om restriktionerna:
– Hon får inte tala i telefon. Hon får inte skriva brev eller ta emot brev. Hon får bara ha kontakt genom ambassaden och breven dit måste jag skriva på engelska. Jag får inte någon bekräftelse på att ambassaden har tagit emot breven och vet inte om hon får dem.
"Olidliga förhållanden"
För drygt två år sedan flög en av Jan Freijs kolleger till Addis Abeba för att besöka Ingela Jansson i fängelset. Advokaten fick själv stå för resekostnaden, cirka 70 000 kronor, eftersom tingsrätten inte ville betala den.
Jan Freij känner att han jobbar i motvind.
– Jag säger det rakt ut: hade domarna som hanterat det här haft sina egna döttrar fängslade där – då hade de godkänt att man skulle få träffa dem. Nu sitter en svensk medborgare fängslad under olidliga förhållanden i Addis Abeba, och de tycker inte att jag ska få besöka henne en endaste gång på fem år.
Begärd utlämnad
Söderorts åklagarkammare har begärt Ingela Jansson utlämnad för att ställa henne inför rätta för misstänkt brottslighet i Sverige. Men under åren i etiopiskt fängelse har en del av brottsligheten som hon varit misstänkt för, stöldbrott, hunnit preskriberas.
– De brottsmisstankar som finns kvar gäller från juni till september 2006, säger Olof Vrethammar, kammaråklagare.
Så all misstänkt brottslighet i Sverige preskriberas i september?
– Ja.
Och då kommer det inte längre finnas någon orsak att begära henne utlämnad till Sverige?
– Nej.
Ingela Janssons advokat menar att ett utlämnande är hennes enda chans att få komma till Sverige, om hon inte skulle bli benådad av presidenten. Vad säger du om det?
– Jag har ingen kommentar till det. Vår uppgift är klar i och med att vi har väckt åtal och vidtagit de åtgärder som vi har kunnat för att lagföra henne i Sverige. Utlämningsärendet sköts av justitiedepartementet, säger Olof Vrethammar.
"Möjlighet till benådning"
Det är justitiedepartementets enhet för internationellt rättsligt samarbete (Birs) som är ansvarig.
– Om brottsmisstankarna preskriberas så kommer vi inte att begära henne utlämnad. Däremot så kan vi jobba för att hon ska få avtjäna det etiopiska fängelsestraffet i svenskt fängelse. Sedan finns möjligheten till benådning också, men det är inget som vi kan råda över, säger Jonas Brunberg, rättssakkunnig vid departementet.
Vad är senaste nytt i det här ärendet?
– Vi jobbar via den diplomatiska kanalen och det är problematiskt eftersom vi inte har något avtal med dem och de är inte med i några konventioner, så det är tyvärr bökigt. Det tar alldeles för lång tid, så är det. Vi jobbar via vår ambassad och det är där fokus ligger just nu, säger Jonas Brunberg.
Förtydligande. Den 21 april rapporterade Expressen om att svenska Ingela Jansson, som sitter fängslad i Etiopien, hade förts akut till sjukhus i början av månaden. UD vill i efterhand förtydliga att man regelbundet besöker Jansson för att informera sig om hur hon mår och att hon får nödvändig läkarvård och mediciner. Det senaste besöket skedde enligt UD den 26 april.
Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.