Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inge, 68, fick räkning från sjukhuset – på 870 000

Inge Nygård Foto: Privat
Sjukhuset i Norge där Inge Nygård fick vård och som skickat en räkning på 800 000 kronor.

Norska medborgaren Inge Nygård, 68, är bosatt i Strömstad sedan fem år.

Han har regelbundet fått vård på sjukhus i Norge, bara några mil från den nya hemorten i Sverige.

Nyligen kom en sjukhusräkning på 800 000 norska kronor, motsvarande ungefär 870 000 svenska.

– Jag trodde inte det var sant. Jag kan inte betala de pengarna, säger Inge Nygård som nu hoppas att Västra Götalandsregionen betalar räkningen.

Inge Nygård flyttade 2014 med sin fru från Norge till Strömstad som ligger nära den norska gränsen.

Han fortsatte pendla till jobbet i Oslo fram till 2017 då han blev pensionär.

I över tio år har han haft allvarliga hälsoproblem och från och till fått vård på sjukhus i Norge. Bland annat har han opererats för cancer i magsäcken.

– Även om jag bodde i Sverige skulle jag enligt reglerna få sjukvård i Norge eftersom det var där jag jobbade och betalade skatt. I efterhand har jag fått veta att det bara gällde tills jag blev pensionär. Därefter borde jag ha sökt vård i Sverige, men det visste jag inte. Det var aldrig någon inom sjukvården i Norge som informerade om det, säger Inge Nygård.

Fick regelbundet vård i Norge

Efter flytten till Strömstad fick han regelbundet fortsatt vård på sjukhuset Østfold Kalnes, några mil från hemorten i Sverige. Han fick kallelser trots att han borde ha vänt sig till svenska sjukvården, vilket han alltså inte kände till.

Våren 2018 blev Inge Nygård ordinerad dyra mediciner och då startades en diskussion på sjukhuset om vem som egentligen skulle betala den kostsamma behandlingen, förklarar han.

– Eftersom jag inte bodde i Norge ville inte norska myndigheter stå för kostnaderna. Det hölls möten med jurist, sjukhusledning och överläkare. Jag trodde att allt var utagerat och att sjukhuset skulle ordna saken, säger han.

Men i januari i år kom ett brev hem till Inge Nygård i Strömstad. När han öppnade kuvertet trodde han inte sina ögon.

Sjukhusnota på 870 000 kronor

Det var en sjukhusnota på drygt 800 000 norska kronor för all vård han fått i Norge efter att han blev pensionär. Det motsvarar ungefär 870 000 svenska kronor. 

– Jag trodde inte att det var sant. Jag menar fortfarande att det var totalt fel. Jag kan inte tänka att de kräver mig på pengarna. Jag kan inte betala detta, säger han.

Nu har Inge Nygård fått hjälp av en jurist att hantera sjukhusräkningen som han anser borde ha skickats direkt till svenska myndigheter och inte till honom personligen.

Juristen Stein Rukin som inriktat sig på sjukvård för invånare i gränskommuner säger till Strömstads Tidning, som var först att rapportera om Inge Nygård och sjukhusräkningen, att det är Sverige som ska betala.

Han menar att Inge Nygård har haft rätt att få vård i ett annat land och att svenska myndigheter sedan ska betala.

Beredd gå till EU-domstol

Stein Rukin säger också till tidningen att han kommer att gå till EU-domstol om inte Västra Götalandsregionen betalar kostnaderna.

Sjukhuset Østfolds kommunikationschef Bjørn Hødal säger till NRK att man väntar med att kräva in pengarna tills ärendet är avgjort i Sverige.

Han menar dock att Inge Nygård har ett personligt ansvar för det som hänt.

– Det är många saker att tänka på när man flyttar till ett annat land. Kontakterna med sjukhuset är en av dem, säger han till NRK.

GT har varit i kontakt med Västra Götalandsregionen som i nuläget inte haft möjlighet att kommentera ärendet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!