Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inför premiären: Nio av tio humrar försvunna

På måndag morgon är det dags för årets hummerfiskepremiär.
Foto: Jan Wiriden

På måndag morgon är det dags för årets hummerfiskepremiär.

Och även om nio av tio humrar har försvunnit sedan slutet av 1800-talet kommer det att finnas hummer även i år.

– Beståndet har ökat sedan mitten av 70-talet, säger forskaren Mats Ulmestrand på Sveriges lantbruksuniversitet.

Hur beståndet ser det ut inför årets hummerpremiär är det ingen som vet just nu.

– Nej, vi har inga prognoser för hur det bli, säger Mats Ulmestrand. Men vi vet att det har ökat efter att vi har ökat minimimåttet och har fått romhoneförbud.

Jämför man med slutet av 1800-talet och början av 1900-talet så har säkert de flesta bestånd ändrat sig.

– Men tittar man på lite senare tid så ser det inte så illa ut, säger Mats Ulmestrand. Vi har ju vidtagit åtgärder som har gjort att beståndet har kunnat återhämta sig igen.

Inte sämre

SLU har några personer som rapporterar in fångsterna och på dem beräknar man sedan beståndet.

– Först vid lucia eller nyår vet vi hur det har sett ut under året, förklarar Mats Ulmestrand. Förra årets siffra har vi inte fått för att det var för få som rapporterade in. Men inget tyder på att det skulle vara sämre än året innan.

Hummerbeståndet ligger på en ganska hög nivå jämfört med hur det var på 70-talet även om det går upp och ner på grund av olika orsaker.

När de är könsmogna så är det vartannat år som honorna befruktas eftersom det hör samman med att de ömsar skal samtidigt och tappar sin rom i samband med det.

För tillfället kommer inte reglerna för hummerfiske att ändras men på sikt ser Mats Ulmestrand att man regeländring.

– Man borde öka minimimåttet ytterligare litegrann, säger han. Då har man råd att ha ett högt fisketryck. Med huvudmåttet 80 millimeter i huvudskölden då kommer ungefär 70 procent av honorna att kunna reproducera sig minst en gång innan de får fångas. Går vi upp till 90 millimeter så är det i stort sett alla som hinner befruktas minst en gång innan de fångas.

Europeisk hummer (homarus gommarus

Fiske efter hummer är tillåtet från den första måndagen efter den 20 september klockan 07.00 till och med den sista april.

Minimimåttet för hummer är 8 cm mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant (carapaxlängd). Hummer med yttre rom får inte fångas.

Vid fritidsfiske efter hummer får högst 14 tinor per person användas. En hummertina skall ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 54 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götalands län