Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Influencern trakasserad i åratal: ”En mardröm”

Influencern har i flera år plågats av en kvinna som förföljt henne.
Johanna Toftby liknar situationen vid en mardröm.Foto: Privat / Privat
Johanna Toftby har terroriserats under flera år.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Influencern Johanna Toftby, 46, har i flera år plågats av en kvinna som förföljt henne och hotat henne och hennes familj till livet.

– Det har varit en mardröm och situationen är fortfarande jobbig. Jag klarar fortfarande inte av att sova själv, berättar Johanna.

Nu har kvinnan åtalats, misstänkt för flera brott.

Johanna Toftby är influencer, egenföretagare och författare.

Den nu åtalade kvinnan har på olika sett gett sig på henne under flera år, vilket hon tidigare berättat för GT.

– Det har hållit på i tio år men eskalerat sedan 2017. Det här året har varit helt bedrövligt, med bland annat dödshot, säger Johanna Toftby.

Toftby har tidigare berättat om den tuffa tiden på sin blogg, och beskrivit hur kvinnan använt hennes identitet på sociala medier.

Tillsammans med Robert Aschberg konfronterade hon kvinnan i programmet ”Trolljägarna” på TV3.

Johanna Toftby hotad

Jessica Wenna, åklagare och förundersökningsledare i målet, har tidigare uttalat sig om att åtal mot den misstänkta kvinnan skulle väckas, något som alltså skett nu.

– Det rör sig om olaga förföljelse och övergrepp i rättsak mot Johanna och även likartade brott mot andra i hennes närhet, sa Wenna då.

https://www.instagram.com/p/B32m1GWlXri/

Enligt stämningsansökan åtalas kvinnan nu för just olaga förföljelse och övergrepp i rättssak. Brotten består bland annat av att kvinnan ska ha skickat ”en mycket stor mängd och ibland otrevliga och kränkande meddelanden och kommentarer på sociala plattformar på internet” samt att hon utgett sig för att vara Johanna Toftby. Det handlar också om regelrätta hot av allvarlig karaktär.

”Overkligt att det gått så långt”

Toftby, som tidigare valt att inte berätta detaljerat om hur hennes närstående drabbats, berättar nu att bland annat hennes barn utsatts.

– Det är overkligt att det gått så långt. Det har varit mot min familj och mot mina barn, berättar hon.

Hon beskriver det faktum att ett åtal nu väckts mot kvinnan som en lättnad, men att hon fortfarande är påverkad av det hon utsatts för.

– Det känns bra att åtal väckts, men det har varit en mardröm och är fortfarande jobbigt. Jag sover liksom inte själv. Det har varit förfärligt rent ut sagt, säger Johanna Toftby.

Den åtalade kvinnan förnekar anklagelserna.

Kvinnans försvarsadvokat Pehr Amrén vill inte redogöra för sin klients inställning i nuläget utan hänvisar till den kommande rättegången.

Olaga förföljelse

Med begreppet menas att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot samma person. Handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott: 

 

  misshandel

  olaga tvång

  olaga hot

  hemfridsbrott eller olaga intrång

  ofredande

  sexuellt ofredande

  skadegörelse eller försök till skadegörelse

  överträdelse av kontaktförbud

 

Källa: Polisen