Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Influencern Mathilda, 25, avslöjar sin hemlighet – föddes som man

Har hundratusen följare • ”Man ser inte om någon är trans”.
Mathilda Högberg försörjer sig som influencer och har fler än hundratusen följare på Instagram.Foto: Lovisa Waldeck

Mathilda Högberg, 25, försörjer sig som influencer – på Instagram delar hon med sig av bilder från sina resor runtom i världen, ofta i sällskap med pojkvännen Christian.

Men det finns något som hennes över hundratusen följare inte vet. 

Mathilda har en hemlighet. 

Nu är hon redo att berätta.

– Det finns ingenting som kan beskriva känslan av att äntligen få vara sig själv, säger Mathilda. 

Våren 1994 kom ett litet gossebarn till världen. Han växte upp i en liten ort utanför Göteborg och gavs namnet Marcus Högberg. 

Barndomen hade kunnat vara lycklig, han växte upp i ett varmt och kärleksfullt hem, men kom i stället att präglas av känslan att något var fel. Att det var något som inte stämde. 

Pojken var ingen pojke.

– Det var jag inte klar över då. Däremot skilde sig min bild av vem jag var från bilden som andra hade av mig. När jag började förskolan minns jag att jag var så himla avundsjuk på de andra flickorna. På hur de fick klä sig, på hur de fick bete sig och på hur människor betedde sig runt dem.

Men Marcus, som i dag heter Mathilda, berättade inte om sina tankar för någon. Det som i dag känns så självklart för henne, var då svårt att greppa.

– Det var känslor som ett litet barn inte kan ta på, som var svåra att förstå. Men ju äldre jag blev, desto mer blev det uppenbart att något var fel.

https://www.instagram.com/p/B5sTEwqAY5S/?utm_source=ig_web_copy_link

”Jag var en dotter”

Mathilda utvecklade en rutin, att hela tiden intala sig själv att ”jag kan leva så här, jag kan vara lycklig så här.” 

Men hon var inte lycklig. Hon hatade sig själv. 

Vändpunkten kom när Mathilda var 15 år och såg ett tv-program om transsexualitet. Programmet hade lika gärna kunnat handla om henne.

– Helt plötsligt förstod jag varje tanke, vartenda ögonblick och varje känsla i mitt liv. Jag visste inte ens att det fanns något som hette transsexuell, men jag förstod på en gång att ”det är ju det jag är. Det är ju jag”.

Mathilda gick direkt från tv:n till sina föräldrar och berättade, och de förstod också. 

– Hon och pappa sa att de hade anat det, även om de kanske snarare hade trott att jag var homosexuell. Men de tyckte att det var naturligt att jag var en dotter.

Mathilda tog kontakt med vården och en lång utredningsprocess tog vid. Under tre år träffade hon sju psykologer, två socionomer och tre läkare innan hon slutligen fick beskedet hon ville ha mer än något annat: Hon beviljades en könskorrigerande behandling. 

Dagen efter studenten påbörjade Mathilda resan mot att bli sitt nya jag. Sitt verkliga jag. 

https://www.instagram.com/p/B60ZssQgsrn/?utm_source=ig_web_copy_link

Berättade för pojkvännen på första dejten

I dag har Mathilda levt som kvinna, i fysisk och juridisk bemärkelse, i sex år. Och dagen då hon genomgick den sista operationen minns hon som den lyckligaste i sitt liv.

– Det är ett komplext ingrepp som tar lång tid att läka, men när jag kom hem från sjukhuset var det som att den tyngsta stenen hade lyfts från mina axlar. Jag grät konstant i flera dagar för att jag var så oerhört lycklig, säger Mathilda, och fortsätter:

– Ända sedan jag var liten har jag hatat varenda liten centimeter av min kropp, men när jag förändrades så sköljdes allt det bort. För varje hormonbehandling, för varje operation, så sköljdes det bort mer och mer. Självklart har jag komplex för min kropp, det har alla, men det går inte att jämföra med könsdysfori. Tänk dig själv, att du som man en dag vaknade upp i en kvinnas kropp. 

I dag lever Mathilda i ett förhållande med sin pojkvän Christian (”Hon berättade på vår första dejt. För mig har det aldrig varit några problem”, säger han) och försörjer sig som influencer. 

På Instagram har hon mer än hundratusen följare, men att Mathilda inte är född i en kvinnas kropp är det ingen av dem som vet. 

Nu är hon redo att berätta.

https://www.instagram.com/p/B6Ixn1jgP1O/?utm_source=ig_web_copy_link

Vill minska hatet

– Det är inte för att jag skäms för den jag är som jag har hållit det hemligt för mina följare. Men när jag startade mitt konto var det en sådan lättnad att bara få vara mig själv. Att bara få vara Mathilda, utan rädsla för att någon skulle betrakta mig som man.

Hon fortsätter:

– Visst är jag nervös för hur mina följare kommer att reagera, men jag hoppas och tror att det inte är de som kommer att bli arga. Däremot är det nog andra som kommer att bli det, och det är dem jag vill nå fram till. Det är på grund av dem som jag vill berätta, för att minska hatet mot oss transpersoner. 

Till dem som befinner sig i samma situation som Mathilda gjorde när hon var ung, vill hon säga en sak: Det kommer att bli bättre.

– Det låter otroligt klyschigt, men det är sant. Jag kan inte säga att det kommer att vara lätt, för det kommer det inte vara. Det är jobbigt om man tar tag i det, men ännu jobbigare om man inte gör det. Det finns ingenting som kan beskriva känslan av att äntligen få vara sig själv.

https://www.instagram.com/p/B6-xPAcJqYN/?utm_source=ig_web_copy_link