Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inbrottsvåg sveper in över Falkenberg

Under torsdagen slog inbrottstjuvar till hemma hos flera villaägare i Falkenberg – polisen utesluter inte en inbrottsliga. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Colourbox
Enligt polisens presstalesman Jenny Widén så är det inte konstigt att det sker inbrott under semestertider.

En inbrottsvåg har svept in över Falkenbergs inland. Under torsdagen slog inbrottstjuvar till hemma hos flera villaägare – och polisen utesluter inte att det kan röra sig om en liga.

– Det handlar ju om samma trakter, det är ganska nära mellan bostadsadresserna, säger Magnus Karlsson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg, till Hallands Nyheter.

Här är polisens bästa tips för att slippa inbrott under semestern.

I torsdags råkade flera villaägare i Falkenbergs inland ut för inbrott, vilket HN var först med att rapportera om. En eller flera gärningsmän har tagit sig in i villorna genom att bryta upp fönster och altandörrar – och enligt polisen har inbrottstjuvarna kommit över en stor mängd stöldgods. Det rör sig bland annat om smycken, kontanter och hemelektronik. Och polisen i Falkenberg utesluter inte att det kan röra sig om en inbrottsliga.

– Det kan vara det, men det är inget vi vet. Tillvägagångssättet är något olika. Någonstans har man brutit upp ett fönster och på ett annat ställe har man lyft ut en ruta på en ytterdörr. Men det handlar ju om samma trakter, det är ganska nära mellan bostadsadresserna. Men vi vet som sagt inte, säger Magnus Karlsson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg till HN.

Har hittat blodspår

Polisen arbetar nu med att analysera de spår man säkrat på brottsplatserna, i en av villorna har man bland annat funnit blod.

– Nu ska vi analysera de spår vi har fått in och göra en fördjupad brottsplatsundersökning med hjälp av tekniker, säger Magnus Karlsson till HN.

Jenny Widén, polisens presstalesman i Västra Götaland, blir inte förvånad över den inbrottsvåg som drabbat Falkenberg.

– Rent spontant så är det ju inte så konstigt att det sker inbrott under storhelger och så här i semestertider, av den enkla anledningen att många människor inte är hemma. Sen är det ju givetvis inte enbart då som inbrott sker – vissa inbrottstjuvar väljer ju till och med att slå till när människor är hemma, säger hon.

Jenny Widén understryker vikten av att få semestertomma hus att se bebodda ut.

– Vi brukar alltid uppmana folk att be en granne ta in posten och hjälpa till med att få huset att se bebott ut medan man är bortrest. Ett hus som ser tomt ut kan i värsta fall locka till sig inbrottstjuvar.

"En onödig risk"

Att inte skylta för mycket med sin resa i sociala medier är ett tips som polisen tidigare har tryckt mycket på.

– Jag tror folk vet om att man inte bör göra det vid det här laget. Det är klart att man inte ska göra det, i synnerhet inte om man har en offentlig sida, det medför bara en onödig risk, säger Widén.

Polisen förespråkar även grannsamverkan.

– Men har man inte det i organiserad form i sitt grannskap så är det en bra idé att ha någon slags överenskommelse med en granne när man ska åka bort. Och vi vill ju gärna att grannar ska höra av sig om de ser okända bilar röra sig i bostadsområden. Det kan ju röra sig om inbrottstjuvar som är ute och rekar inför ett tillslag, säger Jenny Widén.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT VILLAINBROTT:

LÅS DIN YTTERDÖRR - DYGNET RUNT

■ Ta alltid för vana att låsa din ytterdörr, även vid de tillfällen när du är hemma. Sitter du och tittar på tv eller är ute i trädgården finns det en risk att du inte hör när någon smyger sig in, även om du tror att du ska göra det.

LÄGG INTE SAKER VID ENTRÉN

■ Förvara dina tillhörigheter en bit in i huset och inte i hallen, precis bredvid ytterdörren.

SKAFFA BRA LÅS På FÖNSTREN

■ De svaga punkterna är ofta fönster därför är det viktigt att det finns lås på samtliga, både på över- och undervåningen. Man bör också ha ett bra lås på altandörren. En altandörr av äldre modell kan behöva förstärkas med en stålplåt och brytskydd.

HA BRA LÅS PÅ GARAGEPORTEN

■ Gör det svårt för tjuven. De ska inte kunna använda sitt offers verktyg för att bryta sig in i huset. Ha därför ett bra lås till garaget och förrådet. Det ska inte bara vara att gå in och hämta stegar eller andra verktyg som kan underlätta vid inbrott. Man kan också låsa fast själva verktygen.

SKAFFA LARM

■ Polisen rekommenderar att man har villalarm. Bor du i ett tvåvåningshus bör du även installera sensorer på övervåningen. Se även till att larmet täcker de delar av villan där tjuven kan ta sig in utan att bli upptäckt utifrån. Tänk dock på att larmet kan verka avskräckande, men det försvårar inte själva inbrottet.

INSTALLERA RÖRELSEDETEKTOR

■ Det kan vara ett alternativ att sätta upp en ytterlampa med rörelsedetektor, särskilt om du har en insynsskyddad trädgård. Då ser både du och grannarna om det är mycket rörelse utanför ditt hus.

FÖRBERED FÖRE SEMESTERN

■ Tjuven tar inte semester när du gör det. Ta hjälp av grannarna så att det ser ut som att någon bor i ditt hus under semestern. Det går att hänga tvätt på en lina, låta leksaker ligga framme och tömma postlådan - förändra det från dag till dag. Man kan även koppla elprylar till en timer.

STÖLDMÄRK TILLHÖRIGHETER

■ Tjuven är ute efter sådant som snabbt kan omsättas i pengar. Saker du inte använder dagligen kan därför förvaras i bankfack. Det är också en idé att dokumentera dina saker på bild och stöldmärka dem, då är det lättare att få ersättning av försäkringsbolaget samtidigt som stöldmärkningen gör föremålen mindre attraktiva att stjäla.

GÖM INTE DINA NYCKLAR UTOMHUS

■ Tjuvarna lär sig snabbt vilka ställen som är vanliga att förvara husnycklarna på. Göm därför aldrig nycklarna nära huset och på de mest självklara ställena.