I torsdags råkade flera villaägare i Falkenbergs inland ut för inbrott, vilket HN var först med att rapportera om. En eller flera gärningsmän har tagit sig in i villorna genom att bryta upp fönster och altandörrar – och enligt polisen har inbrottstjuvarna kommit över en stor mängd stöldgods. Det rör sig bland annat om smycken, kontanter och hemelektronik. Och polisen i Falkenberg utesluter inte att det kan röra sig om en inbrottsliga.
– Det kan vara det, men det är inget vi vet. Tillvägagångssättet är något olika. Någonstans har man brutit upp ett fönster och på ett annat ställe har man lyft ut en ruta på en ytterdörr. Men det handlar ju om samma trakter, det är ganska nära mellan bostadsadresserna. Men vi vet som sagt inte, säger Magnus Karlsson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg till HN.
Har hittat blodspår
Polisen arbetar nu med att analysera de spår man säkrat på brottsplatserna, i en av villorna har man bland annat funnit blod.
– Nu ska vi analysera de spår vi har fått in och göra en fördjupad brottsplatsundersökning med hjälp av tekniker, säger Magnus Karlsson till HN.
Jenny Widén, polisens presstalesman i Västra Götaland, blir inte förvånad över den inbrottsvåg som drabbat Falkenberg.
– Rent spontant så är det ju inte så konstigt att det sker inbrott under storhelger och så här i semestertider, av den enkla anledningen att många människor inte är hemma. Sen är det ju givetvis inte enbart då som inbrott sker – vissa inbrottstjuvar väljer ju till och med att slå till när människor är hemma, säger hon.
Jenny Widén understryker vikten av att få semestertomma hus att se bebodda ut.
– Vi brukar alltid uppmana folk att be en granne ta in posten och hjälpa till med att få huset att se bebott ut medan man är bortrest. Ett hus som ser tomt ut kan i värsta fall locka till sig inbrottstjuvar.
"En onödig risk"
Att inte skylta för mycket med sin resa i sociala medier är ett tips som polisen tidigare har tryckt mycket på.
– Jag tror folk vet om att man inte bör göra det vid det här laget. Det är klart att man inte ska göra det, i synnerhet inte om man har en offentlig sida, det medför bara en onödig risk, säger Widén.
Polisen förespråkar även grannsamverkan.
– Men har man inte det i organiserad form i sitt grannskap så är det en bra idé att ha någon slags överenskommelse med en granne när man ska åka bort. Och vi vill ju gärna att grannar ska höra av sig om de ser okända bilar röra sig i bostadsområden. Det kan ju röra sig om inbrottstjuvar som är ute och rekar inför ett tillslag, säger Jenny Widén.