Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inbrottstjuvarnas nya metod: Så tar de sig in

INBROTTSTJUVAR. Bostadsinbrotten är extra vanliga i november - och tjuvarna i Västsverige har hittat ett nytt knep för att ta sig in. Foto: Robin Aron

November är inbrottstjuvarnas mest aktiva månad - och i år har de dessutom en ny metod i bakfickan.

Polisen varnar nu västsvenskarna för inbrott via stegar.

– Det här är ett nytt sätt att tänka från tjuvens sida, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

I helgen har en rad inbrott inträffat i Västsverige, i bland annat Örgryte, Bengtsfors, Billdal och Kärralund. Och november är också den mest aktiva månaden för inbrottstjuvar, enligt statistik från brottsförebyggande rådet.

– Ja, klassiskt så bör det vara fler inbrott under den här perioden, och jag tycker att det verkar komma i gång nu. Det är en klassisk månad, det är nog mörkret som gör det. De flesta inbrott sker på dagen, men så här års är det ganska mörkt, folk åker hemifrån tidigt och tjuvarna kan passa på innan det ljusnar eller på eftermiddagen innan folk kommit hem, säger Björ Blixter, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Koll på stegar

Och de senaste månaderna har polisen i Västsverige lagt märke till en ny metod som inbrottstjuvarna använder sig av för att ta sig in.

– De använder en stege. Det är ett nytt sätt att tänka från tjuvens sida. Det är vanligare vid villor än lägenheter, ofta finns det en stege någonstans i trädgården. Så se till att den kommer in i källaren eller är fastspänd, säger Björ Blixter.

Det gäller med andra ord att ha koll på stegarna i sin omgivning, men det är också bra att vidta vissa andra åtgärder för att skydda sig mot inbrott.

– Om du har bilen stående på uppfarten, ha inte bilnycklarna liggande på hallbordet. Då kan tjuvarna ta sig in huset när du sover, ta nycklarna och köra i väg med bilen. Då kan du få problem med försäkringen. Nyckeln är en värdehandling i dag, säger Björ Blixter.

Han tipsar också om att ha timer på belysningen hemma och se till att grannen tömmer brevlådan om man är bortrest.

Dålig uppklaringsprocent

Den som drabbas av inbrott kan tyvärr inte räkna med att tjuvarna åker fast.

– Uppklaringsprocenten är otroligt dålig på bostadsinbrott. Men det varierar över tid, kan vi få tag på en liga som gjort 50 inbrott så påverkas ju statistiken markant. Det är ett relativt fåtal personer som sysslar med det här, säger Björ Blixter.

Enligt honom klaras mellan en och fem procent av alla bostadsinbrott upp.

– Det är antingen om man tar tjuven på bar gärning, vilket är ovanligt, eller så klaras det upp genom att man stoppar en bil och hittar tjuvgods som man kan spåra till bostadsinbrott. Men det kan bli häleri av det hela eftersom man ofta inte kan styrka att de i bilen har med själva inbrottet att göra.

"Du känner dig jagad"

Ett inbrott rubriceras alltid som grov stöld, oavsett hur mycket eller lite tjuven får med sig - till skillnad från vid en butiksstöld, där det klassas som snatteri om stöldgodset är värt mindre än 1000 kronor.

– Bostadsinbrott är ju väldigt kränkande. Du känner dig jagad, du känner smuts i fingrarna på något sätt. Någon har varit och letat i ditt linneförråd, någon har letat igenom ditt hem. Ett bostadsinbrott är alltid en grov stöld oavsett vad som försvinner, säger Björ Blixter.