Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inbrottstjuvarnas fula metod: borrar sig in

Inbrottstjuvarna borrar ett hål vid låsanordningen till altandörren. Genom hålet sticker de in en anordning så att de kan trycka upp handtaget. När tjuvarna är inne i huset snor de åt sig kontanter.

FALKENBERG/LAHOLM. Genom att borra hål under handtaget på altandörrar kan inbrottstjuvarna lirka upp dörren och ta sig in i ditt hus.

– Det har skett på natten när folk är hemma och sover, säger Tommy Nyman, informatör på Hallandspolisen.

Två egenföretagare har råkat ut för inbrottstjuvarna som totalt lyckats sno åt sig tiotusentals kronor.

Gärningsmännen borrar ett hål under låsanordningen på altandörren.

– Sedan sticker man in ett verktyg och lyfter handtaget med det, berättar Tommy Nyman, informatör på Hallandspolisen.

När inbrottstjuvarna sedan är inne i husen har de riktat in sig på att sno åt sig kontanter, medan du ligger och sover.

– Det de slipper är kraschandet av rutan så de kan göra det rätt tyst. Jag känner till att man gjort så tidigare på fönster men nu är det på altandörren, säger Tommy Nyman.

De kommer om natten

Enligt polisen är detta ett modus som dyker upp i perioder. Inbrottstjuvar som använder sig av detta tillvägagångssätt har tidigare gäckat polisen i Skåne med ett 20-tal fall. Nu har de dragit sig uppåt i landet. I Hallands län har två egenföretagare drabbats, en i Slöinge i Falkenberg och en i Laholm. Händelserna inträffade i maj med bara några få dagars mellanrum.

– Det har skett på natten när folk är hemma och sover, säger Tommy Nyman.

Gärningsmännen fick med sig nästan 12 000 kronor från den ena villa, och 36 000 kronor i det andra fallet. Ytterligare en gemensam faktor är att offren i båda fallen är egenföretagare som hanterar kontanter.

Är det en slump tror du?

– Det vet jag inte hur det är med det. Det är i alla fall ett faktum att det är folk som hanterar pengar i sin dagliga verksamhet. Det kan ju vara något naturligtvis, säger Tommy Nyman.

Kan vara en liga

Gärningsmannen eller gärningsmannen går fortfarande fria.

Kan det vara en liga?

– Det skulle man kunna tänka sig, absolut.

Den här typen av inbrottstjuvar kan det vara svårt att skydda sig från och att upptäcka när de väl begår brottet.

– Har de en batteridriven borrmaskin när de borrar hålet så hörs det inte så mycket, det är bara ett dovt ljud och så lirkar de upp handtaget. Låser du så skyddar du dig definitivt bättre, säger Tommy Nyman.

I dag är det många som har lås på sin altandörr.

– Men många som har det låser ändå inte för det är så krångligt för den där dörren håller man ju på och stänger och öppnar rätt ofta.