Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inbrott i gruva hotar  utrota fladdermöss

Hans Fransson är rädd för att fladdermössen i Tabergsgruvan ska utrotas.
Foto: Jenny Almlöf/Sveriges Radio
Tabergsgruvan är hem för många fladdermöss på vintern – som dock kan dö av stressen från flera inbrott.
Foto: Jenny Almlöf/Sveriges Radio
Alla fladdermöss är fridlysta i Sverige sedan 1986.
Foto: Susi Von Oettingen
Fladdermöss är den enda däggdjursgrupp som kan flyga aktivt, och det är vingarna som särskiljer en fladdermus från andra djur. Vingarna består av hudveck som är vidsträckta mellan finger- och handben och som är fästa vid kroppen, tummen är vanligen fri.
Foto: VIASAT

Fladdermössen i Tabergsgruvan utanför Jönköping hotas på sikt av utrotning.

Anledningen – flera inbrott i gruvan har skrämt djuren till döds.

– Det är fridlysta djur, det måste få ett stopp. Vi har funderingar på att skaffa larm nu, berättar Hans Fransson, ordförande i Gruvguiderna i Taberg.

Förra året fanns 422 övervintrande fladdermöss i Tabergsgruvan, belägen i Taberg utanför Jönköping. I år är den siffran bara 290 – och den kan bli ännu färre.

Föreningen Gruvguiderna i Taberg slår nu larm om att alla inbrott som skett i gruvan den senaste tiden, dödat flera av de fridlysta djuren. Inbrotten gör att däggdjuren, som normalt går i dvala under vintern och lever på sitt hull, väcks för tidigt.

– De riskerar att dö ut, det ser vi först om någon månad eller så. Men i och med att de blir störda och väckta varje gång det blir inbrott, så tar det mycket energi när de vaknar. De vaknar för tidigt och hittar inga insekter att äta, då svälter de ihjäl, förklarar Hans Fransson.

Slår larm

Konsekvenserna av detta har märkts tydligt i år menar föreningen, och nu slår de larm om att någonting måste göras. Bland annat diskuteras om man ska sätta upp larm in till gruvan. Redan nu finns skyddande galler, men flera gånger har järngallret sågats upp med vinkelslip.

– Det finns ju ingenting värdefullt kvar i gruvan, det har tagits för länge sedan. Förr stod det öppet så folk kunde gå som de ville, men det borde man inte få göra längre. Det är livsfarligt där inne, det finns djupa schakt och vattendammar inne, menar Hans Fransson och påpekar att små barn nu kan ta sig in genom det uppsågade gallret.

Motivet till de många inbrotten är för närvarande oklart. Enligt Hans Fransson är det länsstyrelsen som har hand om gruvan, men om de har polisanmält är ännu oklart.

– Det är ju brott mot artskyddsförordningen, vi har en sällsynt variant i gruvan som är rödlistad. Det är jätteviktigt att de får vara i fred. Det är ett jättestort dropp här från förra året, och fortsätter det här så försvinner fladdermössen från gruvan. Det vill vi inte, säger Hans Fransson.

"Får skaka galler"

Vad som händer nu är oklart. Enligt Jönköpings-Posten, som först skrev om fladdermusdöden, har det även eldats inne i gruvan. Något som bekräftas av Hans Fransson.

– Det ett naturreservat och vi märker att fladdermössen har lättare sömn än vanligt. Det är för mycket störningar, det har eldats där inne och druckits pilsner. Det är stök i största allmänhet, jättetrist, säger Hans Fransson som hoppas att de som gjort inbrott nu åker fast.

– Absolut. Får man tag i dem så får de nog skaka galler själva.

Fladdermöss

■ Fladdermöss är den enda däggdjursgrupp som kan flyga aktivt, och det är vingarna som särskiljer en fladdermus från andra djur. Vingarna består av hudveck som är vidsträckta mellan finger- och handben och som är fästa vid kroppen, tummen är vanligen fri.

■ Alla fladdermöss är fridlysta i Sverige sedan 1986. Det innebär att man varken får fånga, döda eller ens störa dem utan särskilt tillstånd. I Sverige finns 17 regelbundet förekommande fladdermusarter, och av dessa är 4 uppsatta på den senaste rödlistan.

■ Dessutom finns det två fladdermusarter med osäker eller tillfällig förekomst i landet: Grå långörad fladdermus, Plecotus austriacus, och Större musöra, Myotis myotis, båda påträffade i Skåne.

■ I Sverige bor många fladdermöss i träd, andra i hus, men även i grottor och utekällare.

Källa: Naturhistoriska museet.

Tabergsgruvan

■ På Taberg finns i dag ett naturreservat som är 50 hektar stort. 
Här har man hittat mer än 400 arter blomväxter och ormbunkar (en femtedel av Sveriges bestånd). Här möts mellaneuropeiska växter och fjällväxter.

■ Taberg har också Sveriges rikaste bestånd av mossor. Den speciella basiska berggrunden gör att många 
sällsynta växter finns här.

 Under vinterhalvåret är det fullt med övervintrande fladdermöss i gruvgångarna som sover sin vinterdvala. I och kring Taberg finns nio av Sveriges sexton fladdermusarter varav sex övervintrar i gruvan.

■ Fladdermössen som är det enda flygande däggdjuret navigerar sig fram med hjälp av ultraljud, den skriker/lyssnar upp till 100ggr/sek. Med hjälp av denna teknik så kan de flyga på natten och fånga upp till 7000 insekter per dygn.

■ I bergets stenbranter finns det sandödlor, har man tur så kan man också få se en berguv. I Tabergsåns dalgång häckar både strömstare och forsärla och ibland också kungsfiskare.

Källa: Gruvguiderna, Taberg.