Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Imponerad minister
på Angeredsbesök

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic besökte Angereds gymnasium och träffade bland andra Asrin Reza och Abdikadar Omar.
Foto: Robin Aron
Där fick hon bland annat höra om Angeredsutmaningen.
Foto: Robin Aron
Aida Hadzialic och Asrin Reza.
Foto: Robin Aron

Det var busväder med blåst och snöglopp när gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic, S, besökte Göteborg under måndagen.

Men på Angeredsgymnasiet fick hon höra en riktig solskenshistoria.

På ett år har drygt tio företag antagit Angeredsutmaningen – en verksamhet där näringslivet knyter nära kontakt med gymnasielever och erbjuder praktik.

– Jag blir både imponerad och inspirerad. Det här känns mycket bra, konstaterade ministern under besöket.

Många elever i Angered saknar kontaktnät utanför skolan, stadsdelen och familjen.

Därför startade Angeredsgymnasiet en ny verksamhet kallad Angeredsutmaningen – en satsning där man utmanar näringslivet i Göteborg att knyta kontakter med gymnasieelever för att skapa praktikplatser och på sikt jobb.

Under måndagen besökte gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic Göteborg och först på programmet stod ett besök på Angeredsgymnasiet där hon bland annat fick höra om Angeredsutmaningen.

– Många av våra elever behöver nätverk utanför Angered och för att hjälpa dem startade vi den här verksamheten. Vi vill skapa möjligheter för dem att ta steget ut från skolan, berättade utvecklingslektor Samuel Engelhart.

Praktik på kommunikationsbyrå

Abdikadar Omar, 21, som går i trean på ekonomiprogrammet ska snart ut på praktik på en kommunikationsbyrå.

– Det är så positivt! Att få komma ut på företag och visa vad man kan och brinner för. Att visa dem att jag kan vara en medarbetare hos er i framtiden. Vi skulle inte få chansen annars, säger han.

Emily Fatkic, 18, läser handelsprogrammet och går i årskurs två. Hon praktiserar i en Ica-butik i Kungssten.

– Jag trivs jättebra. Jag sitter i kassan och jobbar även ute på golvet med att plocka upp varor, berättar hon.

Om praktiken går bra kommer hon att erbjudas sommarjobb.

Bra exempel för hela landet

Aida Hadzialic gillar vad hon får höra och säger att den här modellen är något hon vill sjösätta i hela landet.

– Det låter som en solskenshistoria en sådan här grå dag, säger hon. De här tankarna ska vara den röda tråden för hur vi ska arbeta framöver. Det är inspirerande att se hur skolan jobbar med kopplingen mellan skola och arbetsmarknad, och det är roligt at höra hur mycket eleverna uppskattar satsningen.

Det är bara nio år sedan hon själv gick i gymnasiet. Hon rör sig avslappnat bland eleverna som uppskattar hennes besök. "Hon är ung och det känns att hon förstår oss lite mer" menar elevkårens ordförande Asrin Reza.

– Jag har färska erfarenheter av den här världen själv. Det tror jag är en viktig merit jag har för att kunna göra ett bra arbete, säger Aida Hadzialic.

Intervjuad av studenter

Efter lunchen på Blå Stället, där statsrådet blir intervjuad av elever vid medieprogrammet för skolans webb-tv, är det rask avfärd mot Gårda och besök på Validering Väst. Där får Aida Hadzialic bland annat höra hur man arbetar med validering i Västra Götaland och hur arbetet med att mäta både utrikes- och inrikesfödda personers kompetenser och utbildningar kan bli mer effektiv.

FAKTA

Angeredsutmaningen startade i december 2013.

Angeredsgymnasiet ville hjälpa eleverna få kontakt med arbetslivet och utmanade företag att ställa upp med bland annat praktikplatser, mentorskap och stipendieutdelning

För närvarande är omkring 15 företag aktiva i projektet, och 200 elever är berörda i verksamheten.

Elever och företag matchas efter förutsättningar så att en lämplig praktikplats kan erbjudas.

Angeredsutmaningen bedrivs utan extra ekonomiska resurser inom skolans ramar.