Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Liseberg – säljer klenoderna

Evert Taube dog 1976, 85 år gammal.Foto: NO BYLINE
Evert Taube med systrarna Rosenblom.Foto: ARNE SCHWEITZ
Liseberg säljer klenoder.Foto: Liseberg

Utställningen "Evert Taubes Värld" på Liseberg plockades ned för ett år sedan till förmån för Håkan Hellströms utställning "Klubbland".

Nu väljer staden att sälja Taube-klenoderna som förvärvades från nationalskaldens dödsbo – något som får Taube-sällskapet "Västanvind" att reagera då de är oroliga att trubadurens minne försvinner från staden.

– Vi har givetvis full respekt för att de helst ser att man håller kvar det i Göteborg, säger Thomas Sjöstrand, vice vd på Liseberg.

Det har gått mer än 40 år sedan Evert Taube avled, 85 år gammal, men trubaduren fortsätter att engagera människor.

Det var 2008 som Göteborgs Stad, på initiativ av den dåvarande kommunstyrelseordföranden Göran Johansson, förvärvade delar av Evert Taubes dödsbo med syftet att göra en utställning för att hedra nationalskalden.

Ska sälja Evert Taubes arv

På Liseberg uppstod "Evert Taubes Värld" som till en början var en populär installation men som efter svikande besökarsiffror stängdes temporärt inför säsongen 2016 – ett beslut som i december 2016 blev permanent.

 

LÄS MER: Klenoderna kan hamna på Smögen

 

Nu har Liseberg och Göteborgs Stad beslutat sig för att sälja klenoderna från utställningen – något som fått Taube-sällskapets Göteborgsavdelning "Västanvind" att gå i taket.

Projektledaren Katarina Gustafsson under byggandet av Evert Taubes värld 2007.Foto: LENNART REHNMAN

I ett mejl till kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson skriver man att "det skulle vara mycket olyckligt och oförståeligt om samlingarna i ETV kommer att försäljas och flyttas till annan ort".

"Västanvind" menar att Göteborgs Stad och Liseberg lovat att bevara Evert Taubes minne i Göteborg och skriver i mejlet:

"Löften till Taube-familjen som gavs av Göteborgs Stad i samband med förvärvet av dödsboet riskerar nu att svikas."

Pris: 4-5 miljoner kronor

Lisebergs vice vd, Thomas Sjöstrand, menar att man har full förståelse för sällskapets åsikt och menar att man från nöjesparkens sida gärna ser att det blir kvar i staden.

– Men det måste också vara rätt förutsättningar. Vi vill ju att den här utställningen ska vara publik och inte magasineras någonstans, säger han.

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket 

 

Enligt Sjöstrand ställer man höga krav på den som kommer med ett bud på utställningen. Bland annat kräver man att utställningen hålls intakt och att den kommer att visas publikt.

– Vi är väldigt måna om att det här kommer till rätt ställe. 

Priset för utställningen är satt till mellan fyra och fem miljoner kronor. Ett lågt pris om man ser till hur mycket pengar man lagt på utställningen, enligt Thomas Sjöstrand.

– Men vi gör inte det här för pengarna. Det viktiga här är att det hamnar på rätt ställe.

Utställningen Evert Taubes värld stängdes inför säsongen 2016.Foto: LEIF JACOBSSON

Michaela Taube håller inte med

Sven-Bertil Taube är just nu på väg att återhämta sig efter en hjärtoperation men hans fru Michaela Taube säger att hon inte ser några problem med att Evert Taubes tidigare ägodelar hamnar i Stockholm.

– Evert var visserligen född på Vinga men samtidigt bodde han större delen av sitt liv i Stockholm och på andra ställen. Så kan man ju inte säga, att den ska vara på Västkusten eller Östkusten eller vad det nu kan vara. Det viktiga är väl att den finns någonstans där kommande generationer kan ta del av den, säger hon.

Liseberg skulle i måndags bestämt sig för vilken av intressenterna som skulle få chansen att förvärva utställningen men enligt Thomas Sjöstrand valde man att skjuta på frågan till nästa styrelsemöte om en månad.

– Styrelsen bordlade frågan till den 26 juni. Vi har inte riktigt fått in det optimala svaret. En månad är inte speciellt lång tid men det ger oss i alla fall lite mer tid att få in en bra intressent. Fortsättning följer, kan man väl säga. 

GT har pratat med en kontaktperson för Taube-sällskapet Västanvind som avböjer att kommentera ärendet.

Lisebergs vice vd, Thomas Sjöstrand.Foto: ROBIN ARON

Detta ingår i köpet av "Evert Taubes värld"

- Delar av dödsbo som ingick i köpet.

- Konstverk.

- Vaxdocka i naturlig storlek föreställande Evert Taube.

- Rätten att använda namnet ETV och dess koppling till Liseberg

- Digitala filmer samt databas.

- Guidemanus på 6 sidor

- Koncept ETV i Power Point på 125 sidor.

Pris: 4-5 miljoner kronor.

Men då vill Liseberg veta följande:

- Var ska materialet visas upp

- Tankar och ambitionsnivå på hur materialet ska visas upp

- Ge indikativt pris

- Lite fakta runt organisationen som avser att köpa

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android