Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan mot kommunen – 17 lekplatser har rivits

Här är fler av dagens inrikes-toppnyheter.
Karin Andersson och andra boende i radhusområdet på Hisingen har kämpat för att lekplatsen i området ska förbättras – men nu har kommunen beslutat att avveckla den. Foto: Privat
Lekplatsen i bostadsområdet i Kvillebäcken ska tas bort. Istället lägger kommunen gräs över hela ytan. Foto: Privat

I år har 17 lekplatser runtom i Göteborg fallit offer för kommunens pressade budget.

Göteborgs stad menar att de är för dyra att underhålla och att det därför enklare att ta bort dem helt.

De som drabbats har inte mycket till övers för kommunens förklaring:

– Vi känner oss överkörda. Det är så sorgligt för barnens skull, säger Karin Andersson, 41, i Kvillebäcken där boende länge kämpat för att lekplatserna ska utvecklas.

Sedan årsskiftet har Göteborgs kommun lagt ner eller rivit 17 lekplatser runtom i staden.

Kommunen menar att det inte finns tillräckligt med pengar för att på lång sikt sköta och underhålla lekplatserna.

– Vi har påbörjat nedläggning av 17 lekplatser under våren. Det handlar om mindre lekplatser, där det som regel finns en annan lekplats i närheten, säger Jakob Andreasson, avdelningschef Stadsutveckling och tf avdelningschef Offentliga utemiljöer på park och naturförvaltningen till GöteborgDirekt. 

Karin Andersson säger att beskedet om avvecklingen av lekplatsen i bostadsområdet kom som en chock. ”Vi känner oss överkörda” säger hon. Foto: Privat

Har velat att lekplatsen byggs ut

Karin Andersson har bott med sin familj i Kvillebäcken på Hisingen i Göteborg i tio år. Där har boende länge kämpat för att den enda lekplatsen i bostadsområdet, med sandlåda och bänkar, ska utvecklas och byggas ut. Det finns två gårdar, men bara en av dem har haft en lekplats.

– När vi flyttade hit var det ett generationsskifte och från att ha varit några få barn så bor det nu 40-50 barn. Vi har arbetat för att förbättra lekplatserna och anpassa området till dem som bor här i dag, säger hon och berättar att kommunen ”efter många om och men” satte upp ett så kallat tipi-tält, en träkoja och två bänkbord på varje gård.

Karin Andersson förklarar att föreningen i bostadsområdet har haft regelbunden kontakt med kommunen för att höra om de själva skulle kunna bygga eller köpa in något till lekplatsen.

Förvånade grannar möttes i februari av kommunens skylt. Foto: Privat

”Det kom som en chock”

– I februari i år möttes vi av en skylt där kommunen informerar om att lekplatsen ska avvecklas. Det kom som en chock. Här har vi kämpat i flera år för att få mer chans till lek. Vi tänkte: ”Vad är det som händer?”, säger hon.

Fler grannar i området kontaktades och de boende skrev till kommunen för att protestera mot avvecklingen av lekplatsen.

– Vi fick till svar att vissa lekplatser behöver avvecklas och att de anser att vi har gångavstånd till ett antal lekplatser. Men det är inte samma sak att låta barnen gå i väg till ett annat område som att låta dem gå till en lekplats alldeles intill där de bor, menar Karin Andersson.

Hon konstaterar att sandlådan nu ska försvinna och att det läggs gräs över hela ytan.

Lekplatsen i Kvillebäcken är en av många lekplatser som nu avvecklas i Göteborgs stad. Foto: Privat

”Känner oss helt överkörda”

– Vi känner oss helt överkörda. Vi har sagt att vi själva kan sköta underhållet, rensa och beskära buskar och så vidare. Det känns så sorgligt för barnens skull. Hela gemenskapen i området påverkas när den naturliga samlingsplatsen försvinner, säger hon.

Enligt kommunen så kan det i framtiden bli aktuellt att riva ännu fler lekplatser i staden. Detta eftersom att de 17 som tagits bort i år bara utgjorde en första etapp i arbetet.

– Vi har inte tagit ställning till en ny etapp men jag utesluter inte att vi behöver lägga ner ytterligare redan i år eller i början av nästa. Just nu väntar vi in budgeten för 2020 för att bedöma vilka ekonomiska förutsättningar vi kommer att ha framöver, säger Jakob Andreasson till GöteborgDirekt.