David Lega är kritisk mot att kommuner betalar konsultpengar för att undgå lagen.
David Lega är kritisk mot att kommuner betalar konsultpengar för att undgå lagen.

Ilskan efter skandalen: "Är helt oacceptabelt"

Publicerad

GÖTEBORG. Kommunalrådet David Lega (KD) är rasande efter att ha sett söndagskvällens Kalla Fakta.

– Det här är vidrigt och helt oacceptabelt att kommuner betalar en konsult pengar för att få hjälp att komma undan lagen om stöd och service, dundrar han.

David Lega lovar att genast ta itu med frågan om hur mycket konsultföretaget Kommunlex har anlitats av Göteborgs Kommun och hur hanteringen av de funktionshindrade i grunden fungerar i kommunen.

– Det här upprör mig som kommunalråd, som funktionshindrad och som människa, säger han och förklarar:

– Att jag i dag är självständig och kan arbeta som politiker är ju tack vare att jag har personliga assistenter, precis som de är en förutsättning för så många andra funktionshindrade att få ett värdigt liv, konstaterar han.

Kritiken

Lagen om stöd och service är något som David Lega är noga med att kommunen måste följa.

– Det här handlar inte om själva lagen, utan om hur omänskligt personer bär sig åt för att gå vid sidan av lagen för att spara pengar. Det blir heller inga sparade pengar, om de funktionshindrade och deras anhöriga slits ut och de funktionshindrade aldrig får en vettig chans att ta sig ut i samhället och fungera som samhällsnyttiga medborgare.

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER