Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter skandalen: "Är helt oacceptabelt"

David Lega är kritisk mot att kommuner betalar konsultpengar för att undgå lagen.

GÖTEBORG. Kommunalrådet David Lega (KD) är rasande efter att ha sett söndagskvällens Kalla Fakta.

– Det här är vidrigt och helt oacceptabelt att kommuner betalar en konsult pengar för att få hjälp att komma undan lagen om stöd och service, dundrar han.

David Lega lovar att genast ta itu med frågan om hur mycket konsultföretaget Kommunlex har anlitats av Göteborgs Kommun och hur hanteringen av de funktionshindrade i grunden fungerar i kommunen.

– Det här upprör mig som kommunalråd, som funktionshindrad och som människa, säger han och förklarar:

– Att jag i dag är självständig och kan arbeta som politiker är ju tack vare att jag har personliga assistenter, precis som de är en förutsättning för så många andra funktionshindrade att få ett värdigt liv, konstaterar han.

Kritiken

Lagen om stöd och service är något som David Lega är noga med att kommunen måste följa.

– Det här handlar inte om själva lagen, utan om hur omänskligt personer bär sig åt för att gå vid sidan av lagen för att spara pengar. Det blir heller inga sparade pengar, om de funktionshindrade och deras anhöriga slits ut och de funktionshindrade aldrig får en vettig chans att ta sig ut i samhället och fungera som samhällsnyttiga medborgare.