Ulf Berndtsson, facklig ordförande på Vision. Foto: SVT Nyheter VästUlf Berndtsson, facklig ordförande på Vision. Foto: SVT Nyheter Väst
Ulf Berndtsson, facklig ordförande på Vision. Foto: SVT Nyheter Väst
På den fashionabla vingården Hess Collection bjöds de kommunala bolagstopparna på vinprovning och guidad tur. Foto: PRESSBILDPå den fashionabla vingården Hess Collection bjöds de kommunala bolagstopparna på vinprovning och guidad tur. Foto: PRESSBILD
På den fashionabla vingården Hess Collection bjöds de kommunala bolagstopparna på vinprovning och guidad tur. Foto: PRESSBILD

Ilskan efter direktörernas lyx i USA: "Smutskastade"

Publicerad

Direktörernas vinresa i USA river upp starka känslor hos de anställda på Göteborg energi.

Personalen kritiserades för att fika för mycket. 

Då åkte det kommunala elbolagets vd Lotta Brändström till San Francisco med en direktörskollega för 116 000 kronor.

– Detta retar upp många, säger fackförbundets ordförande Ulf Berndtsson.

Facket Vision – som representerar de flesta tjänstemännen på Göteborg energi – gillar inte vad de ser. Samtidigt som bolaget ska effektiviseras och personal riskerar förlora sina jobb spenderade företaget 116 000 kronor på en direktörsresa.

Under resan åkte vd Lotta Brändström och marknads- och försäljningsdirektören Anna Honnér – förutom på besök hos olika bolag i Silicon Valley – på vinprovning, middag bland vinrankorna och en privat konstutställning på vingård. Bara enkelrummen på fyrstjärniga lyxhotellet Clift Hotel, mitt i centrala San Francisco, kostade 3 270 kronor natten – per rum. Resans officiella syfte: digitalisering. 

– Jag förstår att personalen är irriterad över att det förekommer sådana här resor som man kanske tycker märker ut sig lite, säger Ulf Berndtsson, ordförande i fackavdelningen på Vision.

– Vi står inför hårda nedskäriningar, vi pratar om effektivisering. Vi har ansvar och värderingar och då ska man föregå med gott exempel, det ska självklart genomsyra hela företaget.

 

LÄS MER: Personalens raster sågas – chefen på vinresa i USA 

 

Göteborg Energis toppchefer, Anna Honnér och vd Lotta Brändström, åkte på studieresa till San Francisco med vinprovning och guidad tur på vingård som en av de betydande punkterna. Kostnad: 116 000 kronor.

 

Personalen kritiserades – fikade för länge

I en extern konsultrapport som i slutet av förra året hade till uppgift att presentera förslag på effektivisering av bolaget lyftes bland annat fikaraster fram som en punkt. 

De anställda höll för långa, slog rapporten fast. 

– Det är likväl då som nu att våra medarbetare tycker att det har blivit smutskastade. I de flesta fallen har man fikaraster till att även diskutera arbetsrelaterade saker, just när man träffas och kan lösa saker tillsammans, säger Ulf Berndtsson.

– Man har tagit in en konsultbyrå som trycker på att det tas väldigt mycket fikapauser. Det känner man sig orättvist beskylld för, säger Berndtsson om rapporten som också SVT Nyheter Väst rapporterat om tidigare.  

 

LÄS MER: Ansvarige politikern: "Visste inte om det" 

Anställda får betala alkohol själv

Den fackliga representanten och ordföranden i Vision Ulf Berndtsson ställer sig även kritisk till att direktörerna druckit alkohol på resan – alkohol som bolaget betalat. Enligt honom skulle något sådant aldrig förekomma för de omkring 600 personerna han företräder.

– Vi har våra riktlinjer att förhålla oss till. Om man tittar på det här med att dricka alkohol så har vi en nolltolerans mot det på Göteborg energi. Om vi anställda åker iväg betalar vi allt sådant själva. Vill man dricka något, förutom bordsvatten som serveras, så står man för det själv.

– Det är väldigt tydliga riktlinjer som vi har där. De gäller alla.

Hur kommer ni att hantera detta?

– Vi får se vad som kommer utav det. Men jag har fått till mig starka reaktioner från medarbetare som tycker att vår vd och de i koncernledningen borde föregå med gott exempel. Man tar illa vid sig av såna här grejer.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER