Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska, sorg och chock på Hisingen efter rånmordet

Systrarna Marita Hammar och Lisbeth Christiansen: – Fruktansvärt. Helt fruktansvärt. Vi vågar inte gå ut utan varandra längre, varken på natten eller morgonen. Foto: GT/Christer El-Mochantaf
Vincent Grabawski, 53: – Jag tycker det är mycket läskigt. Jag flyttade till Sverige på 80-talet och då var det tabu med sånt här men nu händer det överallt. Det händer att jag tänker på vad som kan hända på kvällarna, men det är samma natt som dag.Foto: Johanna Waak

Offret, en man i 20-årsåldern, promenerade i Göteborg när han knivskars till döds av tre misstänkta rånare. 

Bytet: En mobiltelefon och en halskedja. 

Händelsen har väckt ilska, chock, sorg och oro i Göteborg. 

– Jag är jätterädd, framför allt runt midnatt när man ska ta bussen. Jag väljer att åka hem tidigare i stället, säger Naser Ghofranifar, 66. 

Det var natten mot onsdag som en man i 20-årsåldern knivskars till döds på öppen gata, i närheten av Hjalmar Brantingsplatsen. Upprinnelsen till det misstänkta mordet tros vara ett rån. 

Bytet som rånarna fick med sig: En mobiltelefon och en halskedja. 

– Det går ner i åldrarna, både gärningsmän och offer blir yngre, säger Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef på polisområde City i Göteborg. 

– Detta är en ren tragedi, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg. 

De misstänkta är två män, 21 och 22 år gamla, samt en minderårig flicka. Samtliga är anhållna, på sannolika skäl misstänkta för grovt rån – samt mord. 

På Hisingen har händelsen väckt sorg och ilska. Under förmiddagen stod polisbilar kvar på Hjalmar Brantingplatsen. Människor som passerade förbi hade läst vad som hänt och stirrade nyfiket omkring sig på polisuppståndelsen. 

Naser Ghofranifar, 66:– Jag är jätterädd framför allt runt midnatt när man ska ta bussen. Jag väljer att åka hem tidigare i stället. Man blir mycket orolig när man hör på radio och tv att de dödar varandra, berättar han. Foto: Johanna Waak

”Helt fruktansvärt” 

Systrarna Marita Hammar och Lisbeth Christiansen promenerar tätt intill varandra, arm i arm. Till GT säger de att de har läst nyheten om mordet. Marita kunde inte tro att det var sant. 

– Fruktansvärt. Helt fruktansvärt. Vi vågar inte gå ut utan varandra längre, varken på natten eller morgonen. 

Marita berättar att hennes otrygghet är större nu än tidigare. 

– Särskilt som äldre och funktionshindrad är man rädd. Det kan vara väskryckare bara, men känslan är att det blir värre och mer våldsamt. 

På Hjalmar Brantingsplatsen värmer solen och flera poliser syns till. Marita menar att det lindrar otryggheten för tillfället. Men vad man ska göra åt problemet med våldet vet inte Marita eller Lisbeth. 

– Hade jag ett svar så hade jag sagt det. Men det är klart att fler poliser, och synliga sådana, vore bra... 

Ann-Charlotte Sjöstedt, 68: – Jag är inte särskilt rädd, men jag går aldrig ut på kvällarna. Foto: Johanna Waak

”Mycket läskigt”

Naser Ghofranifar, 66, bor i Göteborg och delar Maritas och Lisbeths otrygghet. Brotten som rapporterats har fått honom att lägga om sina vanor. 

– Jag är jätterädd framför allt runt midnatt när man ska ta bussen. Jag väljer att åka hem tidigare i stället. Man blir mycket orolig när man hör på radio och tv att de dödar varandra, berättar han. 

53-årige Vincent Grabawski, fyller i: 

– Jag tycker det är mycket läskigt. Jag flyttade till Sverige på 80-talet och då var det tabu med sånt här men nu händer det överallt. Det händer att jag tänker på vad som kan hända på kvällarna, men det är samma natt som dag.

Ann-Charlotte Sjöstedt, 68:

– Jag är inte särskilt rädd, men jag går aldrig ut på kvällarna. 

Göteborgs kommunalråd, Axel Josefsson, M, reagerar också starkt på nattens händelse. Han kommenterade händelsen för GT under onsdagen: 

– Att en ung människa måste sätta livet till för en liten summa pengar gör mig både förbannad och ledsen. Det är fruktansvärt. Och jag känner starkt med de anhöriga, säger han.

 

Läs mer om mordet på Hisingen: 

Polischefen: Rånarna och offren blir allt yngre 

Tre är anhållna efter misstänkta mordet – däribland en minderårig flicka 

• Inrikesministern: ”Varje förlorat liv är ett för mycket”