Möts av kritik. GP:s nya politiska redaktör Alice Teodorescu möts av motstånd av sina blivande kolleger på tidningens ledarredaktion som menar att hennes egen beskrivnign av sig själv som liberalkonservativ inte passar in på GP. Foto: Jan DüsingMöts av kritik. GP:s nya politiska redaktör Alice Teodorescu möts av motstånd av sina blivande kolleger på tidningens ledarredaktion som menar att hennes egen beskrivnign av sig själv som liberalkonservativ inte passar in på GP. Foto: Jan Düsing
Möts av kritik. GP:s nya politiska redaktör Alice Teodorescu möts av motstånd av sina blivande kolleger på tidningens ledarredaktion som menar att hennes egen beskrivnign av sig själv som liberalkonservativ inte passar in på GP. Foto: Jan Düsing
Chefredaktören. GP:s Cecilia Krönlein önskar att Tedorescu ska bedömas för sina åsikter och inte efter begreppet liberalkonservativ och menar att Alice Teodorescus åsikter passar in i GP:s liberala hållning. Foto: Lennart RehnmanChefredaktören. GP:s Cecilia Krönlein önskar att Tedorescu ska bedömas för sina åsikter och inte efter begreppet liberalkonservativ och menar att Alice Teodorescus åsikter passar in i GP:s liberala hållning. Foto: Lennart Rehnman
Chefredaktören. GP:s Cecilia Krönlein önskar att Tedorescu ska bedömas för sina åsikter och inte efter begreppet liberalkonservativ och menar att Alice Teodorescus åsikter passar in i GP:s liberala hållning. Foto: Lennart Rehnman
Kallas in. För att lugna ledarskribenterna har GP:s chefsredaktör Cecilia Krönlein bjudit in dem till ett möte med tidningens huvudägare Peter Hjörne. Foto: Johan CarlenKallas in. För att lugna ledarskribenterna har GP:s chefsredaktör Cecilia Krönlein bjudit in dem till ett möte med tidningens huvudägare Peter Hjörne. Foto: Johan Carlen
Kallas in. För att lugna ledarskribenterna har GP:s chefsredaktör Cecilia Krönlein bjudit in dem till ett möte med tidningens huvudägare Peter Hjörne. Foto: Johan Carlen

Ilska på GP efter ny redaktör anställts

Publicerad

GÖTEBORG. GP:s ledarredaktion är i uppror efter att tidningen valt högerdebattören Alice Teodorescu, som ny politisk redaktör.

Ett val som enligt ett avslöjande av Dagens Media har fått hennes blivande kolleger på ledarredaktionen att skicka ett kritiskt mejl till samtliga medarbetare på GP.

För att lösa bråket har GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein nu kallat till ett krismöte där hon ska ta hjälp av Stampens styrelseordförande Peter Hjörne.

Bakgrunden till bråket är att Alice Teodorescu, tidigare ledarskribent på bland annat oberoende moderata Svenska Dagbladet, själv beskrivit sig som liberalkonservativ i sin första intervju med GP, enligt det mejl som de tre ledarskribenterna Maria Haldesten, Malin Lernfelt och Gert Gelotte har skickat till sina kolleger på GP.

Teodorescu ersätter Fredrik Tenfält som går i pension efter 29 år. En halvtimme före Teodorescu presenterades i tisdags fick hennes kolleger beskedet.

Krönlein ser inget problem

"Beskedet skrällde med besked och det ringer ännu - inte minst i våra öron. Alice förklarade i GP:s första intervju med henne att hon är liberalkonservativ. Därmed drar vi nu den naturliga slutsatsen att GP, med denna rekrytering, avser att göra avsteg från den socialliberala grund vi vilat vårt arbete på" står i mejlet från Teodorescus blivande arbetskamrater.

Cecilia Krönlein säger till GT att varken hon själv, styrelsen eller GP:s ägare ser något problem i rekryteringen av Teodorescu.

Du delar alltså inte kritiken från ledarskribenterna i att det här innebär att ledarsidans fokus flyttas åt det konservativa hållet?

– En liberal hållning kan vara ganska vid. Min, styrelsens och ägarens bedömning är att Alice Teodorescu fungerar i det vida begreppet en liberal hållning.

Så hennes anställning kan med andra ord ändå innebära en liten skiftning åt det mer konservativa hållet?

– Vi har rekryterat Alice Teodorescu för att hon ska vara med och påverka och utveckla vår opinionsjournalistik. Jag tycker det är bra om Alice Teodorescu får bedömas utifrån sina åsikter och inte utifrån någon slags placering i ett fack, säger Krönlein.

Hur ska ni överbygga konflikten med ledarskribenterna som inte är lika bekväma med Alice Teodorescu?

– Ytterst är det inte jag utan styrelsen och ägaren som äger inriktningen på vår opinionsjournalistik. Därför har jag bjudit in huvudägaren Peter Hjörne till att träffa de tre ledarskribenterna nästa vecka, säger Cecilia Krönlein.

Bjereld: Förvånad

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han berättar att han blev förvånad när han såg att Alice Teodorescu skulle ta över efter Fredrik Tenfält.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag har inte uppfattat henne som ideologiskt så närstående med den linje som GP:s ledarsida framför, säger han till GT.

Bjereld tror att Alice Teodorecsu har en tuff resa i att övertyga både sin egen redaktion och GP:s trogna läsare.

– I och med att det här har blivit en offentlig fråga så kommer man från omvärldens sida att med förstoringsglas läsa ledarartiklarna i Göteborgs-Posten för att se om det verkligen innebär en förändring eller inte.

"Osynlig ledarsida"

Samtidigt ser han en möjlighet att för GP att profilera vad han menar i dag är en osynlig ledarsida.

– Fredrik Tenfält har varit fullständigt osynlig i den nationella debatten vilket har lett till att GP:s ledarsida, men något undantag, också har varit osynlig.

– Nu får man ett känt politiskt ansikte som politisk redaktör. I den bästa av världar kan detta bli något bra för Göteborgs-Posten till slut, men dit har man en hög uppförsbacke, säger Ulf Bjereld.

Huvudpersonen själv vill inte svara på hur hon ser på ledarskribenternas kritik i valet av hennes som politisk redaktör.

– Jag har inga kommentarer kring det i dagsläget, säger Alice Teodorecsu till GT.

Mötet med Cecilia Krönlein, Peter Hjörne och de tre ledarskribenterna, kommer du att delta i det?

– Jag har inga kommentarer.

Inte överhuvudtaget?

– Nej.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER