Iller var på rymmen – bet polisman i fingret

Illerns smet in i en persons lägenhet under natten mot torsdagen. När polisen skulle fånga djuret gick den till attack. Illern på bilden har inget med händelsen att göra.
Foto: Leif Jacobsson

En polisman i Jönköping blev under natten mot torsdagen biten i handen – av en iller.

Illern hade rymt och tagit sig in i en lägenhet där den stängts in i ett rum.

– En kollega blev biten i fingret, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.

Polisen larmades klockan 00.39 till en lägenhet i centrala Jönköping. Personen som bor där hade fått in en iller i bostaden.

– Illern har tagit sig in genom en öppen dörr och var instängd i sovrummet, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.

När poliserna skulle fånga in illern blev det stökigt.

– En kollega blir biten av illern och får föras till Ryhov för kontroll. Det var ingen skada som krävde några större kirurgiska insatser.

Illern sitter nu i förvar hos polisen.

– Den sitter nu tillfälligt i bur i väntan på någon som saknar den. I annat fall kommer den att köras till ett djurpensionat vi har utanför Jönköping. Där får den stanna ett tag och så hoppas vi att någon vill ha den, säger Göran Gunnarsson.

Såg ut att må bra

Det är oklart om det är en tam eller vild iller, men polisen gissar på det förstnämnda.

– Det här har varit mitt inne i centrala Jönköping så vi på polisen resonerar som så att det måste vara en tam iller. Den är inte mager utan har hull på kroppen och är inte luggsliten. Den såg ut att må bra och verkar ha blivit väl omhändertagen.

Att polisen får rycka ut för att fånga in djur är inte helt ovanligt.

– Det händer ibland att man fångar in konstiga djur. Jag har fångat in papegojor och grävlingar, säger Göran Gunnarsson.