Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Illegala spelmaskiner
finnas i Göteborg

Foto: Björn Lundberg

GÖTEBORG. Flera illegala spelmaskiner är utplacerade i Göteborg - och nu hotas deras ägare med böter eller fängelse.

Det säger lotteriinspektionen efter att ha genomfört kontroller i Göteborg. De hittade flera misstänksamma verksamheter där det bedrivs olagligt automatspel, bland annat i Västra Frölunda, Torslanda och Hisingbacka.

Lotteriinspektionen är en statlig myndighet som bland annat har som uppgift att arbeta för att spel- och lotterimarknaden i Sverige bedrivs på ett säkert och lagligt sätt. Efter kontroller i Göteborg, anmärker de nu på framför allt fem verksamheter - de saknar nämligen tillstånd för sina elektroniska spelautomater.

I Sverige är det endast statligt ägda spelföretag som får anordna spel om pengar på spelautomater. Ändå har verksamheter i Västra Frölunda, Hisings backa och Torslanda haft spelmaskinerna i bruk utan tillstånd. Om de inte själva nu tar tag i problemet, hotar lotteriinspektionen med åtgärder.

Den som uppsåtligen, eller av oaktsamhet, ställer upp en spelautomat utan tillstånd döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Måste upphöra

Bland automatspelen som hittades, finns allt från enarmade banditer, till flipperspel och tv-spel. Automatspelslagen gäller automater som finns på platser dit allmänheten har tillträde - och det gäller även om allmänheten måste betala inträde. Lagen gäller även för spelautomater som inte är i drift.

Inom kort kommer lotteriinspektionen att återvända till de berörda verksamheterna för en ny kontroll. Om verksamheterna inte upphör med att ha spelautomater i sina lokaler, blir det fråga om anmälan.