Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Illegala spelmaskiner
finnas i Göteborg

Foto: Björn Lundberg

GÖTEBORG. Flera illegala spelmaskiner är utplacerade i Göteborg - och nu hotas deras ägare med böter eller fängelse.

Det säger lotteriinspektionen efter att ha genomfört kontroller i Göteborg. De hittade flera misstänksamma verksamheter där det bedrivs olagligt automatspel, bland annat i Västra Frölunda, Torslanda och Hisingbacka.

Lotteriinspektionen är en statlig myndighet som bland annat har som uppgift att arbeta för att spel- och lotterimarknaden i Sverige bedrivs på ett säkert och lagligt sätt. Efter kontroller i Göteborg, anmärker de nu på framför allt fem verksamheter - de saknar nämligen tillstånd för sina elektroniska spelautomater.

I Sverige är det endast statligt ägda spelföretag som får anordna spel om pengar på spelautomater. Ändå har verksamheter i Västra Frölunda, Hisings backa och Torslanda haft spelmaskinerna i bruk utan tillstånd. Om de inte själva nu tar tag i problemet, hotar lotteriinspektionen med åtgärder.

Den som uppsåtligen, eller av oaktsamhet, ställer upp en spelautomat utan tillstånd döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Måste upphöra

Bland automatspelen som hittades, finns allt från enarmade banditer, till flipperspel och tv-spel. Automatspelslagen gäller automater som finns på platser dit allmänheten har tillträde - och det gäller även om allmänheten måste betala inträde. Lagen gäller även för spelautomater som inte är i drift.

Inom kort kommer lotteriinspektionen att återvända till de berörda verksamheterna för en ny kontroll. Om verksamheterna inte upphör med att ha spelautomater i sina lokaler, blir det fråga om anmälan.