Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Illegala bosättare använde kommunförråd som toalett

Michael Ivarson, social resursförvaltning i Göteborg,
Foto: SVT
100 fattiga EU-migranter slog läger i tält, hyddor och bilar bland skräp och sopor vid pendelparkering i Kallebäck 2014.
Foto: ANNA SVANBERG

En lavinartad ökning av illegala bosättningar med EU-migranter och asfaltsläggare orsakar stora problem i Göteborg.

Tjänstemän hotas och anställda tvingas sanera sina förråd – som används som toaletter av de olagliga gästerna.

– Det är oacceptabelt. Har man ambition att etablera sig i Sverige måste man följa ordningsreglerna, säger Michael Ivarson, direktör vid social resursförvaltning i Göteborg.

Kommunens rapport  "Arbetet med Illegala bosättningar i Göteborg, 2016" beskriver hur problemet med bosättningarna på ökat kraftigt de senaste åren. Det upptäcktes 28 bosättningar på kommunens mark 2014. För 2016 är siffran betydligt högre – 131.

Personerna har bosatt sig i tält, kojor, bilar eller husvagnar på platser över hela Göteborg, men med koncentration till Hisingen. 

Det är EU-migranter från Rumänien och Bulgarien, enligt kommunens rapport, men också oseriösa hantverkare, så kallade irländska asfaltsläggare, som slår sig ner på offentlig mark. 

Rapporten slår fast att människorna som bosätter sig här illegalt riskerar att fara illa och att barn har uppmärksammats på några av platserna. Insatser görs för att hjälpa dem. De får information av fältarbetare om stödinsatser och blir erbjudna andra platser att övernatta på. 


LÄS MER: Asfaltsläggare utsatta för hot av väpnat gäng


Tuffare arbetsmiljö

I samband med bosättningarna blir det sanitära olägenheter och påverkan på miljön med nedskräpning, eldning, utsläpp av orenat tvättvatten och dumpning av farligt avfall. 

Under 2016 har arbetsmiljön för de av kommunens anställda som arbetar med bosättningar försämrats, enligt rapporten. Det beskrivs hur kommunens arbetare, innan de kunnat använda sina verktyg, fått städa förråd där bosättare gjort sina behov.

– Anställda har fått städa förråd som använts som toalett. Även personal som kommit till bosättningar för att städa eller sätta parkeringsböter har blivit hotade. Dessutom har det kommit hot från allmänheten som ringt in om bosättningarna. Klimatet har blivit tuffare, säger Michael Ivarson, direktör vid Social resursförvaltning i Göteborg.

"Inte acceptabelt"

– Det är inte acceptabelt att det här ska ske, fortsätter han. Har man ambition att etablera sig i Sverige, och även om man är här tillfälligt, måste man följa ordningsreglerna, konstaterar Michael Ivarson.


LÄS MER: Ledare: Bekämpa illegala bosättningar 


Myndigheterna har de senaste åren ändrat hanteringen av hur man får bosättarna att flytta på sig.

Polisen ingriper nu enligt ordningslagen som betyder att Kronofogdemyndigheten inte behöver var inblandad. Det gör att det går snabbare att avhysa bosättarna. Samtidigt flyttar de då ofta till en annan plats i området och det gör också att antalet platser som upptäcks ökar.

– Vi har byggt upp ett arbetssätt som det gäller att hålla fast vid. Vårt snabba agerande är en framgångsfaktor för att boplatserna inte etablerat sig. Det tycker jag vi har lyckats med. Vi ska fortsätta utveckla det här arbetet, säger Michael Ivarson.


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.