Ilja Rajkovic vill vara en inspirerande förebild för andra unga romer. Foto: PrivatIlja Rajkovic vill vara en inspirerande förebild för andra unga romer. Foto: Privat
Ilja Rajkovic vill vara en inspirerande förebild för andra unga romer. Foto: Privat
Programledaren Jenni Acar. Foto: Gabriel Gumucio/SVTProgramledaren Jenni Acar. Foto: Gabriel Gumucio/SVT
Programledaren Jenni Acar. Foto: Gabriel Gumucio/SVT

Ilja, 30, vill bryta fördomar: "Romer ska känna stolthet"

Publicerad

Ilja Rajkovic, 30, civil utredare vid polisen i Borås, vill bidra till att förändra den ofta negativa bilden av romer i Sverige.

– Jag vill att romska ungdomar ska kunna känna stolthet och inte skämmas för att de är romer, säger han.

I SVT-serien "Jenny möter" berättar Ilja Rajkovic sin historia.

Ilja Rajkovic från Borås har medverkat i SVT:s "Jenny möter", en serie i sex avsnitt där programledaren Jenny Acar vill utmana de fördomar som ofta finns om romer.

I andra avsnittet, som nu finns att se på SVT Play, medverkar Ilja Rajkovic från Serbien. Han kom som flykting från krigets Balkan när han var 13 år.

– Vi har tyvärr inte så många romska förebilder. Jag hoppas, genom att berätta min historia, kunna bidra till att romska ungdomar och andra känner stolthet och inte skäms för att de är romer, säger Ilja Rajkovic.

"Fördomar att vi är tjuvar"

Att visa att romer är "vanligt folk" är viktigt för honom. Ilja säger att han själv aldrig känt sig diskriminerad i Sverige, men att många i hans närhet fått uppleva fördomarna.

– De har fått höra att "ni zigenare kan bara luras och tjuva". Det finns fördomar att vi är tjuvar, att vi inte vill jobba, att vi är ett isolerat folk. Men vi lever som vanliga Svenssons i samhället, har vanliga jobb och även viktiga funktioner i samhället, säger Ilja Rajkovic.

Programledaren Jenni Acar.Foto: Gabriel Gumucio/SVT

Han konstaterar också att en del människor gärna vill använda det nedvärderande ordet zigenare för att trycka ner romer.

Civil utredare vid polisen

Ilja Rajkovic bor med fru och två barn i Borås där han jobbar som civil utredare inom polisen. 

– Jag utreder mängdbrott, mest ungdomsbrott. Jag kommer som tur är inte ofta i kontakt med romer i mitt arbete, men min bakgrund som utlandsfödd och min erfarenhet av att ha varit på flykt från krig kan vara till nytta i arbetet. Kanske har det gjort mig till en bättre utredare med större förståelse för människor med liknande bakgrund, säger Ilja.

Ilja och hans familj tog emot flera utvisningsbeslut innan de fick permanent uppehållstillstånd i Sverige 2003. Iljas högstadieskola i Fritsla protesterade mot besluten och särskilt engagerad i familjens fall var läraren Louise Jonsson som också medverkar i tv-programmet.

– Hon är en ängel, och vi har fortfarande mycket kontakt, berättar Ilja.

Självförtroendet en styrka

Ilja Rajkovic förklarar att hans styrka alltid varit det goda självförtroendet, och han har aldrig dolt att han är rom:

– Det är ju vi, enskilda romer, som kan ändra bilden av oss själva. Att visa att vi är vanliga människor med vanliga kläder och jobb är viktigt. Själv är jag trygg med att säga ifrån, och känner att det är min uppgift att stå upp mot rasism och främlingsfientlighet. Det är bara så vi kan leva sida vid sida.

Fler västsvenskar medverkar

Ytterligare fyra program återstår av "Jenny möter" som sänds i SVT på söndagar. I varje avsnitt träffar Jenny Acar en person som hon tycker är inspirerande och spännande att prata med. Soraya Post från Göteborg och boråsaren Janoch Taikon, skådespelare och regissör,  är bland dem som medverkar i kommande program.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER