Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort kaos på E6 – när vägen svämmade över

Regnovädret i Västsverige: Källare och affärer förstörda av översvämningar.
E6 stängdes av helt med anledning av översvämningarna.Foto: HANNA BRUNLÖF
E6 är helt avstängd under onsdagsmorgonen, söder om Göteborg.Foto: Linda Bergh
E6 är helt avstängd under onsdagsmorgonen, söder om Göteborg.Foto: Linda Bergh
Skyfallet har skapat översvämningar i Kållered. Här en bild från tisdagskvällen.Foto: HENRIK JANSSON/GT
Bilar bärgades från parkeringen på tisdagskvällen.Foto: Henrik Jansson

Översvämningarna skapade stora problem längs E6 söder om Göteborg i nästan ett helt dygn.

Flera tåg var under onsdagen kraftigt försenade och butiker tvingades hålla stängt på grund av vattenmassorna.

Under tisdagskvällen lamslogs delar av Västsverige av ett ruskigt oväder – värst var det söder om Göteborg.

Och de stora vattenproblemen fortsatte under onsdagen, inte minst på E6 som stängdes av för trafik klockan vid ettiden natten.

Norrgående riktning hölls helt avstängd fram till klockan 14.30 på onsdagen. I södergående kunde man öppna ett körfält vid klockan 09.45.

Under onsdagskvällen gick det fortsatt långsamt på E6 mellan Kålleredsmotet och Torrekullamotet. Där öppnades initialt tre körfält öppnas i södergående riktning. Också ett körfält kunde öppnas i norrgående riktning.

Vid 21.30-tiden hade två körfält i södergående riktning stängts av igen på grund av ett nytt regnoväder. Då gick det alltså bara att köra i ett körfält per färdriktning.

”Det hänger på regnet”

Enligt Trafikverkets prognos var framkomligheten på sträckan fortsatt begränsad under torsdagsmorgonen. 

– Det går åt rätt håll men vi har fortsatt ett körfält avstängt på E6 i norrgående riktning. I södergående riktning har vi kunnat öppna upp alla kölfält, sa Jesper Andersson vid femtiden på torsdagsmorgonen. 

Även E20 drabbades av översvämning på onsdagskvällen. Trafikverket rapporterade om en vattensamling i höger körfält vid trafikplats Fräntorpsmotet i riktning mot Alingsås. Dock har inget körfält behövt stängas av.

Trafikverket har på torsdags morgonen ingen fast prognos för exakt när vägarna kunde öppnas helt igen utan den har ständigt skjutits upp.

– Det beror helt på vattnet men det verkar ha slutat regna nu. Mer än så vågar vi inte säga i nuläget, säger Jesper Andersson. 

Att det tar tid att öppna upp vägarna beror enligt Trafikverket på den stora mängd vatten som nu måste rinna av vägarna. 

– Inte bara brunnarna längs E6 måste rinna av, utan det är även många dagvattenbrunnar som är fyllda i hela området, där avrinningen är dålig och det påverkar även E6 eftersom den ligger väldigt låglänt, förklarar Josefine Gröndahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

Översvämningarna i Västsverige drabbar trafiken och boenden

Kollektivtrafiken påverkas

Även kollektivtrafiken har påverkats.

Bland annat Öresundstågen, som trafikerar sträckan mellan Göteborg och Köpenhamn, hade stora problem att ta sig fram i Kålleredstrakten. Tågen kunde vara upp till 90 minuter försenade.

– Det är väldigt stökigt och duktigt försenat. Det har varit något tåg inställt mellan Mölndal och Göteborg. Det rullar, men med väldigt, väldigt låg hastighet. Det är stora förseningar, sa Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef för Hallandstrafiken, på onsdagsförmiddagen.

Översvämning i gångtunnel

Josefine Gröndahl vid Trafikverket uppmanade resenärer att söka information från sitt tågbolag:

– Förseningarna på sträckan Göteborg-Kungsbacka-Malmö har drabbat pendeltåg och Öresundståg på grund av en översvämning i en gångtunnel på Kållereds station. Där har personer setts gena över spåren och därför måste tågen köra med lägre hastighet än normalt. Trafiken har också glesats.

Linda Bergh rapporterar från E6

Byggmax håller stängt

Förutom trafiken drabbas även privatpersoner och företag. 

– Man kan inte göra så mycket mot naturens makter. Vi blir väldigt oroliga för det som händer. Det är vårt hus som står på spel, säger Magnus Hammarlund, vars radhus svämmats över.

Byggmax i Kållered tvingades hålla stängt på onsdagen. Hos dem var det översvämmat – som mest handlar det om 50 centimeter vatten.

”Stängt pga översvämning”, stod det på en skylt in till Byggmax.

– Det var när vi kom hit i morse som vi insåg hur illa det var för oss. Det är materialet som är i botten som är förstört, det får vi ju slänga, säger butikschefen Jonathan Landahl.

Christel och Magnus Hammarlunds radhus drabbades av översvämningar efter det kraftiga regnet på tisdagskvällen.Foto: Hanna Brunlöf
Jonathan Landahl, butikschef på Byggmax i Kållered.Foto: HANNA BRUNLÖF
Jonathan Landahl, butikschef på Byggmax i Kållered.Foto: HANNA BRUNLÖF
Översvämningar på Byggmax i KålleredFoto: HANNA BRUNLÖF
Översvämningar på Byggmax i KålleredFoto: HANNA BRUNLÖF
Översvämningar på Byggmax i KålleredFoto: HANNA BRUNLÖF
Översvämningar på Byggmax i KålleredFoto: HANNA BRUNLÖF
Byggmax måste hålla stängt under onsdagen.Foto: Linda Bergh
Byggmax måste hålla stängt under onsdagen.Foto: Linda Bergh
Byggmax måste hålla stängt under onsdagen.Foto: Linda Bergh
Stor trafikpåverkan efter översvämningarna.Foto: HANNA BRUNLÖF
Centrala Kållered på onsdagsförmiddagen.Foto: Linda Bergh
1 / 12

En av privatpersonerna som drabbades är Bashir Abdullahi – det under tisdagskvällen när han hade parkerat sin bil på parkeringen vid Ikea och Coop i Kållered, där översvämningarna har varit som värst.

– Vi blev chockade. Först försökte vi köra, både genom att backa och ta oss framåt, men sen fick vi bara rädd oss själva och ta oss ur, berättar Bashir.

Robin Pålsson, 28 och hans mamma Agneta Roslund, 60, var och tränade på ett gym i området på tisdagskvällen.

– Det var redan liten översvämning när vi kom hit, men jag tänkte att det inte fanns några ursäkter att inte träna, berättar Robin.

När träningspasset var avklarat fick de hjälp av en traktor och dess skopa för att ta sig förbi vattenmassorna utan att bli blöta.

– Först tänkte vi så att säga bada hela vägen bort, men då fick vi syn på traktorn och frågade om de kunde köra oss, berättar Robin.

Bashir Abdullahi fick fly vattenmassorna när de höll på att sluka hans bil.Foto: HENRIK JANSSON
Bashir Abdullahis bil hamnade under vattnet i på parkeringen till Coop i Kållered.Foto: HENRIK JANSSON

Drabbade Ingemar: ”Decimeterdjupt vatten”

Också källare till bostadshus svämmade över. Ingemar Evertsson bor i Kållered. Han och hans grannar har drabbats av skyfallet.

– Det är blött här. Det blir ofta översvämningar just här, men det har varit ovanligt kraftigt den här gången, berättar han.

Ingemar berättar att en liten bäck som löper bakom bostadshusen snabbt svämmade över av regnmassorna.

– Vi har en bäck bakom husen som går ner i en kulvert, men den svalde inte vattnet. Brunnslocken trycktes upp och vatten forsade över och rann ner över gräsmattan. Nu är det decimeterdjupt.

Robin Pålsson, 28 och hans mamma Agneta Roslund, 60, tog sig genom vattenmassorna genom att färdas på en traktorskopa.Foto: HENRIK JANSSON/GT
Ingemar Evertsson och hans grannar har drabbats av översvämningarna.Foto: Privat
Ävavägen i Kållered svämmade över under av skyfallet.Foto: Läsarbild