Gåvan: 50 000 munskydd

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
I helgen proppade logistikchefen Johan Andersson bilen full och åkte med 50 000 till Sahlgrenska för att skänka dem till sjukhuset.
Foto: Privat
Johan Andersson fick lasta av maskerna i ambulansintaget.
Foto: Privat
En av alla ansiktsmasker.
Foto: Privat

På Ikea i Kållered insåg man plötsligt: Vi har 50 000 munskydd som ligger och skräpar på lagret.

I helgen proppade logistikchefen Johan Andersson bilen full och åkte med maskerna till Sahlgrenska för att skänka dem till sjukhuset.

– De blev överlyckliga, konstaterar han.

Munskydden köptes in i samband med fågelinfluensautbrottet för många år sedan. Efter det föll de i glömska – fram till alldeles nyligen.

Då hittade logistikchefen Johan Andersson och kollegerna på Ikea i Kållered dem på lagret.

– I fredags läste jag att det var brist på munskydd på våra sjukhus och då ringde jag Sahlgrenska och frågade om de var intresserade, berättar Johan Andersson.

Johan Andersson, logistikchef på Ikea Kållered.
Foto: Privat

Runt 50 000 ansiktsmasker

Det var de och i helgen, på sin lediga tid, fyllde Johan Ikea-bilen upp till bredden och åkte till sjukhuset i Göteborg.

– Det rör sig om runt 50 000 stycken, nästan två-tre hela pallar. Jag fick åka in i ambulanshallen och kvinnan som tog emot dem var överlycklig. De blev jätteglada och sa att de skulle fördela ut dem också till övriga sjukhus, säger Johan Andersson.

Att ge bort munskydden när situationen är som den är med anledning av coronaviruset var inget som Ikea tvekade över.

– Vi pratade om det i ledningsgruppen och sa att ansiktsmaskerna inte är något som vi hade behov av och att vi kunde skänka dem till våra riktiga hjältar i sjukvården. Att visa solidaritet är jätteviktigt i sådana här tider, säger Johan Andersson.

TV: Svenskarna om corona

Så känner svenskar inför corona: ”Inte orolig men obehagligt”