Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Höga smällen vid köksbordet: Ljuset från Ikea exploderade

Ing-Britt Nilsson i Sunne råkade ut för att ett Ikea-ljus sprack och skvätte stearin. Foto: Privat
”Det smällde plötsligt till” säger Ing-Britt Nilsson. Ikealjuset sprack när hon och hennes man åt frukost. Foto: Privat

Ing-Britt Nilsson och hennes man Leif satt och åt frukost när det plötsligt small till – och stearin skvätte över hela bordet.

Det var ett doftljus från Ikea som sprack.

– Som tur var satt vi vid köksbordet. Annars hade det nog börjat brinna i duken, säger Ing-Britt Nilsson som vill varna andra för att lämna levande ljus utan uppsikt.

Ing-Britt Nilsson från Sunne fick en rejäl tankeställare efter en händelse i våras när hon och maken Leif satt vid köksbordet. Mitt under frukosten sprack ljuset i glasburken som var köpt på Ikea.

– Det bara small till och det sprätte stearin ut över hela bordet. Som tur var satt vi där, annars hade det nog börjat brinna på duken, säger Ing-Britt Nilsson.

Hon förklarar att hon senare sett att det står en varningstext på glasburken om att man inte ska lämna ljuset utan uppsikt.

Såg inte varningen

– Jag hade inte sett varningen. Det står med så liten stil att man inte tänker på det. Det borde vara en större varningstext om att ljuset kan spricka. När det handlar om en sån här lykta tror man inte att det ska vara så farligt att lämna ljuset några minuter för att till exempel gå in i ett annat rum, säger Ing-Britt Nilsson.

Hon konstaterar att eftersom ljuset säljs på Ikea handlar det om stora volymer och det är många som har det i sina hem.

Därför lade hon också ut en varning på sin Facebook-sida.

Är extra vaksam

Efter händelsen är Ing-Britt noga med att hålla koll på levande ljus och blåser ut dem direkt om hon måste lämna rummet.

Och är det gäller stearinljus i glasburkar är hon extra vaksam.

– I och med att det är ett glas ställer man det ofta direkt på bordet utan att ha något under. Många gånger är det ju ett träbord som kan antändas. Numera ställer jag alltid ett fat under glaset, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Kvarglömt ljus slutade i storbrand 

 

”Är verkligen sällsynt”

Felix Östman, presskontakt på Ikeakoncernen i Sverige, säger att ”det som hänt ska inte hända”.

– Det är verkligen sällsynt. Vi säljer miljontals av dessa glas varje år och detta är det första fallet jag hört talas om i Sverige. Det har hänt någon gång ute i Ikea-världen tidigare, säger han och fortsätter:

– Eftersom det är så sällsynt är det svårt att säga varför det händer, och vad som hänt i det här enstaka fallet. Oftast när ett glas spricker handlar det om att något hamnat i glaset, exempelvis en tändsticka. Vi tycker det är jätteviktigt att kunden kontaktar oss. Säkerhet är högsta prioritet hos oss.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!