Flera barndbilar ryckte ut. Foto: David Harseth/DagsmediaFlera barndbilar ryckte ut. Foto: David Harseth/Dagsmedia

Flera barndbilar ryckte ut.

 Foto: David Harseth/Dagsmedia
Någon kastade in en rökgranat på Ikea i Karlstad. Foto: Anders Wiklund/TtNågon kastade in en rökgranat på Ikea i Karlstad. Foto: Anders Wiklund/Tt
Någon kastade in en rökgranat på Ikea i Karlstad. Foto: Anders Wiklund/Tt

Ikea i Karlstad utrymt efter rökgranatattack

Publicerad

Ikea i Karlstad har utrymts efter att någon detonerat och kastat in en rökgranat i varuhuset.

– Det är klart att det inte är sunt att andas in den röken, säger Ola Åkesson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Klockan 19.45, en kvart innan stängning, larmades räddningstjänsten till Ikea i Karlstad efter att det automatiska brandlarmet utlösts.

– De påbörjade en egen evakuering där och identifierade själva röklukten i byggnaden så vi skyndade dit, säger Ola Åkesson vid räddningstjänsten.

När räddningstjänsten anlände så hade samtliga kunder utrymts och man kunde påbörja en genomsökning av varuhuset.

Granaten omhändertagen

– Och det vi hittade då var en form av rökgranat som någon har kastat in. En liten burk som utlöser någon form av rök.

Rör det sig om skadlig rök?

– Det är svårt att i det här skedet säga exakt vad granaten innehöll. Men det är klart att det inte är sunt att andas in den röken om man är alldeles i granatens närhet, säger Åkesson.

Granaten har omhändertagits av polisen.

– Patrullen är på väg in med den just nu. Men jag har ingen mer information om ärendet ännu, säger Bo Jansson, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

Skriver en anmälan

Till NWT säger det vakthavande befälet så här vid 21.45-tiden:

– Vi fick in larmet som en brand, men det visade sig vara någon form av rökgranat som någon skickat in. Vi ska se om vi hittar några spår på den, och så ska vi höra vittnen.

Polisen skriver inledningsvis en anmälan om skadegörelse.

– Sen får vi se om det blir något annat, säger Bo Jansson.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER