Ihoprullade dörrmattor – tjuvarnas nya knep

Ihoprullade dörrmattor, igentejpade dörrar och instuckna reklamblad - det är bara några av inbrottstjuvarnas knep för att kontrollera om du är hemma eller inte.

Nu misstänker polisen i Värmland att det planeras inbrott i villaområdet Råtorp i Karlstad. Många mattor har setts ihoprullade utanför dörrar - vilket är tjuvarnas senaste knep, skriver VF.

Polisen har gått ut med en varning på Facebook.

Ihoprullade mattor utanför dörrar i området Råtorp i Karlstad får polisen att ana oråd. Deras teori är att någon rullar ihop dem för att se om det är någon hemma. Om den är fortsatt ihoprullad innebär det att bostaden är tom, skriver Värmlands Folkblad.

Nu varnar polisen på Facebook.

"Vi har fått in oroande uppgifter från området Råtorp i Karlstad som väcker misstanke om att inbrott är på gång. Någon rullar ihop dörrmattor utanför dörrar för att avvakta om mattan ligger orörd och därigenom konstatera att ingen är hemma på adressen", skriver de.

Osynlig tejp på dörren

Polisen uppmanar folk att höra av sig om de råkar ut för eller lägger märke till liknande tillvägagångssätt.

I kommentarsfältet är det personer som rapporterar om tejpbitar som satts fast i dörrar, postlådor och grindar. Man gissar att de har samma funktion - en indikator på om någon är hemma.

Stefan Wickberg, polisens pressinformatör i Värmland, känner till både de ihoprullade dörrmattorna och tejpknepet.

– En tejpbit tänker du inte på, den ser du inte, den är genomskinlig. De sätter den på dörren och sen kan de se om den har släppt. Då ser man om någon har gått in och ut, säger han till GT.

Polisens råd - grannsamverkan

Samma metoder har använts på flera olika ställen i landet.

– Det är olika åtgärder för att kartlägga om folk är hemma eller inte. Vi har fått information och signaler från olika delar av landet, att de har lagt märke till det här, och nu har vi det här hos oss också, berättar Stefan Wickberg.

Hans bästa råd för att undvika inbrott är att samarbeta med sina grannar.

– Om man är ett gäng grannar i ett område och vill starta en grannsamverkan, så kommer vi och hjälper till och startar upp det, säger han.

Rekar med reklamblad

Även Jönköpingspolisen har uppmärksammat ett nytt knep från inbrottstjuvarnas sida, skriver P4 Jönköping. Polisen Rolf Abrahamsson, som har kontakt med grannsamverkansgrupper, säger att flera husägare under den senaste tiden har sett olika föremål utanför sitt hus.

Det har blivit allt vanligare med reklamblad som ligger instuckna under mattan.

– De rekar säkert. Ser de att bladen ligger kvar när de besöker adressen dagen efter då vet man att ingen är hemma, säger Rolf Abrahamsson till P4 Jönköping.

Pinnar vid ytterdörren

Polisens presstalesman i Jönköping, Berat Shabani, har uppmärksammat ett annat knep som tjuvarna använder sig av.

– Jag vet att man har ställt pinnar vid ytterdörrar till exempel. Man ställer dem mot dörren och kontrollerar på så sätt om personen har gått ut eller in, säger han till GT.