Idrottsläraren Bengt Hesslow. Foto: PrivatIdrottsläraren Bengt Hesslow. Foto: Privat
Idrottsläraren Bengt Hesslow.  Foto: Privat
Såhär ser duscharna på skolan ut idag. Foto: PrivatSåhär ser duscharna på skolan ut idag. Foto: Privat
Såhär ser duscharna på skolan ut idag. Foto: Privat

Idrottsläraren vill ge alla elever privata duschbås

Publicerad

På toaletter finns det alltid lås, men duscha förväntas eleverna att göra utan att kunna stänga en dörr om sig. 

Nu säger idrottsläraren Bengt Hesslow på Håstensskolan i Varbergs kommun ifrån.

– Jag tror att det är det vanligaste som elever känner sig otrygga med i skolan, säger Bengt Hesslow.

– Tänk att gå in på en offentlig toalett där det står fem toalettstolar i rad utan några bås. Är det inte lås på dörren så går folk inte in och sätter sig på toaletten. Sen ska man stå och duscha offentligt. Och det är ju ännu värre egentligen. Men det reagerar man inte på, säger Bengt Hesslow.

Enligt honom är det många elever som struntar i att duscha efter idrotten, som P4 Halland tidigare rapporterat.  Det händer även att elever skippar idrotten.

– Jag har elever som kommit till mig och frågat om de kan få ett eget omklädningsrum. Hade det funnits bås hade det säkert blivit helt annorlunda.

Tryggare med dörr och lås

Han tror att många elever hade känt sig tryggare om det hade funnits duschbås med dörr och lås i omklädningsrummet. 

Bengt Hesslow har arbetat som idrottslärare i snart 40 år. Men han minns även från sin egen tid som elev det obehag som omklädningsrummet innebar.

 

LÄS OCKSÅ: Elev smygfotades i skolans dusch

 

För några år sedan skaffade skolan duschbås med draperier i omklädningsrummen. Men Bengt Hesslow menar att detta inte räcker för att eleverna ska få känna sig trygga.

– Ju mer man tänker på det desto självklarare är det. Det är ju ingen som går in på en toalett som inte går att låsa.

Mobiltelefoner skapar oro

Ett annat stort orosmoment för eleverna i omklädningsrummet är mobiltelefonerna, menar Bengt Hasslow.

– Det förkommer ju mobiler i alla omklädningsrum. Det är ju så lätt att ta en bild och direkt så är den ute. Det skapar en väldig otrygghet, säger han.

När Bengt Hasslow såg en annons om att kommunfullmäktige skulle ha möte bestämde han sig för att lämna in en fråga till det som kallas ”allmänhetens frågestund” på mötet.

Hans förslag är att Varberg ska bygga duschbås i alla skolor och offentliga omklädningsrum. Det ska svara på det nästa tisdag. 

– Nu har jag väckt politikernas intresse, så nu får vi se vad som händer.

 

LÄS OCKSÅ: Sex av tio undviker att duscha i skolan 

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER