Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idas upptäckt: Morfar var ledande SS-soldat

Författaren Ida Jackson, 28, har skrivit en bok, "Min morfar, Hitler och jag" om upptäckten att hennes morfar var en ledande SS-soldat.Foto: Privat
Ida Jacksons morfar var redaktör för en norsk SS-tidning och medlem i division Wiking, som krigade på östfronten bestående av bland annat frivilliga från Sverige, Norge och Danmark.Foto: Privat
Ida Jackson, 28, upptäckte att hennes morfar var en ledande SS-soldat.Foto: Privat
Ida Jackson minns sin morfar som en snäll familjeman. Efter hans död upptäckte hon att han var SS-soldat.Foto: Privat

När Ida Jackson, 28, googlade på sig själv gjorde hon en chockerande upptäckt.

Hennes älskade morfar var övertygad nazist och en ledande SS-soldat i division Wiking som krigade på östfronten under andra världskriget.

– Morfar var en väldigt viktig person när jag växte upp. Det är väldigt svårt att förstå hur min snälla morfar och SS-mannen kunde samexistera, säger Ida Jackson.

FAKTA

Division Wiking

SS-Panzer-Division Wiking var en tysk Waffen-SS division för utländska frivilliga under andra världskriget. Många av de frivilliga kom från Sverige, Norge och Danmark. De krigade på östfronten mot Sovjetunionen. Waffen-SS bestod av enheter av frivilligt rekryterade nazistiska soldater som fungerade som stödtrupper.

När den norska författaren Ida Jackson, 28, hade släppt sin första bok satt hon och sökte på sig själv på internet. Då kom hon till en sida som handlade om hennes döde morfar, där det stod att han hade varit redaktör för en norsk SS tidning, Germaneren, under andra världskriget.

– Det var helt okänt för mig. Jag blev väldigt chockad och ville först inte tro det, säger Ida Jackson, 28.

Släppt en bok

Nu är det 70 år sedan tidningen släppte sitt sista nummer, den femte maj 1945. I efterhand har Ida Jackson varit och hämtat ut hans texter på Nationalbiblioteket. Hennes research har resulterat i en bok som hyllats i Norge, "Morfar, Hitler och jag".

– Jag minns morfar som en väldigt modern och omsorgsfull familjeman och en del av det jag grubblar kring i boken är hur SS-mannen och morfadern hänger ihop. En obehaglig upptäckt är att jag tror att han var nazist till det sista och i hans världsbild var vi som var hans barn och barnbarn hans viktigaste politiska produkt.

Hur då?

– Morfar och mormor gifte sig 1944 och de hade ett SS-bröllop där de hade stamtavlor sex generationer tillbaka för att bevisa att alla var av germansk stam. Den viktigaste produkten i den ideologin är den germanska familjen. Han var inte en bra familjefar trots att han var nazist utan i hans världssyn hängde det tätt ihop.

Krigade i division Wiking

Hennes morfar, Per Pedersen Tjøstland, dog när hon var 17 år, och hon fick aldrig möjlighet att fråga honom om hans extrema åsikter. Morfadern var bland annat en del av SS-Panzer-Division Wiking, en tysk Waffen-SS division med frivilliga från bland annat Norge, Sverige och Danmark.

– Han var bland de första frivilliga som drog från Norge, han anmälde sig som frivillig i januari 1941 och var med på de första angreppen på Östfronten, säger hon och tillägger:

– Väldigt många i Norge har nazistsläktingar, sedan finns det olika former av att vara nazist på, morfar tillhörde en extrem gruppering.