Hassan Al-Mandlawi, 32, döms till livstids fängelse för terrorbrott. Foto: PolisenHassan Al-Mandlawi, 32, döms till livstids fängelse för terrorbrott. Foto: Polisen
Hassan Al-Mandlawi, 32, döms till livstids fängelse för terrorbrott.  Foto: Polisen
Här poserar Hassan Al-Mandlawi med vapen. Foto: PolisenHär poserar Hassan Al-Mandlawi med vapen. Foto: Polisen
Här poserar Hassan Al-Mandlawi med vapen.  Foto: Polisen
Hassan Al-Mandlawi, 32, döms till livstids fängelse. Foto: Robin AronHassan Al-Mandlawi, 32, döms till livstids fängelse. Foto: Robin Aron
Hassan Al-Mandlawi, 32, döms till livstids fängelse.  Foto: Robin Aron
Även Al Amin Sultan, 30, döms till livstidsfängelse för terrorbrott genom mord i Syrien. Foto: PolisÄven Al Amin Sultan, 30, döms till livstidsfängelse för terrorbrott genom mord i Syrien. Foto: Polis
Även Al Amin Sultan, 30, döms till livstidsfängelse för terrorbrott genom mord i Syrien.  Foto: Polis
Al Amin Sultan Foto: Robin AronAl Amin Sultan Foto: Robin Aron
Al Amin Sultan Foto: Robin Aron
I dag klockan 11 kommer domen att meddelas i Göteborgs tingsrätt. Foto: Lennart RehnmanI dag klockan 11 kommer domen att meddelas i Göteborgs tingsrätt. Foto: Lennart Rehnman
I dag klockan 11 kommer domen att meddelas i Göteborgs tingsrätt.  Foto: Lennart Rehnman
Det har varit ett stort polispådrag under rättegångsdagarna i terrormålet. Foto: Robin AronDet har varit ett stort polispådrag under rättegångsdagarna i terrormålet. Foto: Robin Aron
Det har varit ett stort polispådrag under rättegångsdagarna i terrormålet. Foto: Robin Aron

Båda männen döms till livstid för terror

Publicerad

Domen mot de två göteborgare som våren 2013 deltog i en brutal avrättning i Syrien har fallit.

Både Hassan Al-Mandlawi, 32, och Al Amin Sultan, 30, döms till livstids fängelse för terroristbrott.

"Sammantaget anser tingsrätten att de nämnda omständigheterna, tillsammans med att gärningarna har bedömts som terroristbrott, måste anses tillhöra de allvarligaste fallen av mord", skriver tingsrätten i domen.

Rättegången mot de två göteborgarna Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan var unik i sitt slag. Det är första gången en svensk åklagare väckte åtal gällande misstankar om terroristbrott i Syrien.

Under rättegången visade åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström vid fyra tillfällen upp en film som hon menade bevisade männens skuld.

– Händelseförloppet är bland det mest förskräckliga som jag sett under min åklagarkarriär och den sträcker sig över nästan 28 år. Det vi ser är människor som tas av daga på ett oerhört grymt och bestialiskt sätt, sa Agnetha Hilding Qvarnström om filmerna.

Åklagaren yrkade också på att männen ska dömas till livstids fängelse.

– Våldet har varit kraftigt, gärningen har haft karaktären av en avrättning. Det har varit ett utdraget förlopp och gärningsmännen har varit i ett numerärt överläge. Jag kan inte se någon annan påföljd än livstid.

Filmerna som spelats upp i Göteborgs tingsrätt visar hur två män i blå arbetsoveraller får sina halsar avskurna inför jublande jihadister. Två av dem ska enligt åklagaren vara de åtalade Göteborgarna.

Nekar till brott

Efter rättegången medgav åklagaren att det funnits svårigheterna kring att kategorisera de misstänkta morden som just terrorbrott.

– Svårigheten är att mönstra ut omständigheten, kontexten, sammanhanget. Det är inte helt lätt att komma fram till, men jag menar att det är terroristbrott, sa Agnetha Hilding Qvarnström till GT efter rättegången.

De båda männen har under hela rättegången nekat till brottsmisstankarna mot dem.

Idag kom alltså Göteborgs tingsrätts dom i det uppmärksammade terrormålet. Båda männen döms till livstids fängelse för terroristbrott.

Anses som medgärningsmän

"Eftersom morden och filmningen av dessa har varit avsett att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen både i Syrien och i andra länder som inte tror på den rätta muslimska läran har tingsrätten delat åklagarens uppfattning att det varit fråga om ett terroristbrott", motiverar Göteborgs tingsrätt domen på sin hemsida.

Tingsrätten slår utifrån NFC:s (nationellt forensiskt centrum) analys fast att det inte finns något rimligt tvivel att de två misstänkta männen finns med på samtliga de tre mordfilmer som Agnetha Hilding Qvarnström visade i rätten.

Ingen av de dömda männen höll i kniven när offren avrättades. Tingsrätten skriver i domen att de genom sitt agerande ändå spelade en så aktig roll i genomförandet av morden att de är att anse som medgärningsmän.

Hassan Al-Mandlawi har befunnit sig på fri fot på grund av sitt hälsotillstånd häktas med omedelbar verkan. Tingsrätten skriver i domen att det är utrett att han har en svår hjärnskada, men fortsätter:

"Hassan Al-Mandlawis skada är av allvarligt slag. Men utredningen ger inga indikationer på att hans hälsotillstånd skulle allvarligt försämras av en långvarig fängelsevistelse eller att hans hälsotillstånd skulle göra verkställigheten särskilt plågsam".

"Med hänsyn till brottets art och straffvärde och den restriktivitet som gäller för tillämpningen av ett alternativstraff till fängelse anser tingsrätten att omständigheterna inte är sådana att de ska påverka vare sig påföljdsvalet eller straffmätningen. Även Hassan Al-Mandlawi ska därför dömas till livstids fängelse.”

"Kommer att överklaga"

Hans Gaestadius, Al Amin Sultans advokat, är inte nöjd med domslutet.

– Vi kommer naturligtvis att överklaga ganska omgående, säger han.

Hans Gaestadius är fortsatt kritisk till bevisningen.

– NFC har gjort en analys av materialet och kommit fram till plus tre eller plus, men det är trots allt en subjektiv bedömning. Det är inte fråga om DNA-analyser, det är personer som sitter och jämför olika delar av filmmaterialet mot annat känt material. Det är där hela målet ligger.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER